Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Festivalul Internațional 'Vară Magică' - Episodul al treilea

Publicat: vineri, 29 Iulie 2016 , ora 13.17
Aseară, 28 iulie 2016, ne-am îndreptat din nou pașii către Ateneul Român, pentru a lua parte la cel de-al treilea eveniment propus de Festivalul Internațional "Vară Magică", proiect aflat anul acesta la ediția cu numărul cinci.

Pe scenă - veseli, efervescenți și îmbrăcați în porturi naționale românești - s-au aflat tinerii muzicieni (cu vârste cuprinse între 17 și 22 de ani) din Orchestra "Romanian Sinfonietta". Aceștia, alături de reputatul dirijor Horia Andreescu, au bucurat publicul printr-un program cu adevărat atractiv, pe care, de altfel, urmează să îl interpreteze și mâine, 30 iulie 2016, în cadrul Festivalului Internațional "Alto Aldige", care se desfășoară în această perioadă la Toblach, în Italia. Este vorba, deci, despre opusuri complexe, a căror reprezentare nu a fost, poate, cea mai riguroasă, însă a compensat prin văditul entuziasm tineresc al protagoniștilor. În ordinea derulării în concert, au fost: din creația lui György Ligeti, "Concertul românesc", urmat de Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră, de Max Bruch, cu Daniel Iulian Druțac în ipostază solistică

"În calitate de solist, am cântat pentru prima dată aici. M-am simțit, în primul rând, emoționat. Acustica este bună, lumea frumoasă... Mi se pare că acest concert este perceput în moduri diferite; mulți îl cântă foarte agresiv. Eu, personal, îl consider un concert foarte nobil."

Atât violonistul, cât și orchestra au oferit publicului bisuri, constând în unele dintre cele mai populare fragmente ale muzicii clasice: "Lăutarul", din suita "Impresii din copilărie" de George Enescu și, respectiv, "Tritsch-Tratsch-Polka" de Johann Strauss și Polca op. 245, "Palavragii", semnată de Josef Strauss.


La finalul serii, concluzia i-a revenit dirijorului Horia Andreescu:

"Cred că publicul este cel care a tras concluziile. S-a muncit concentrat; sunt copii foarte talentați, care au învățat foarte mult. Sunt copii care sunt încă la liceu, din toată țara. Marin Cazacu a reușit să-i aducă din București, Timișoara, Brașov, Târgu Mureș, Arad, Cluj, Iași, Galați; au venit chiar și doi tineri din Franța. Așadar, această comunicare între ei și, totodată, între ei și alții, poate să funcționeze și să dea roade extraordinare. Este o generație extraordinară, trebuie să știm să avem grijă de ea și să ne-o păstrăm."

Festivalul Internațional "Vară Magică", organizat de "Lanto Communication", va continua până în data de 24 august, cu invitați precum Orchestra Națională de Tineret a Portugaliei și Pedro Carneiro, violonista Ioana Cristina Goicea și pianistul Răzvan Costin Filipoiu, Orchestra "Junior", alături de dirijorul Cristian Oroșanu, pianiștii Roxana și Valentin Gheorghiu, violoncelistul Marin Cazacu și Violonista Iulia Adriana Cazacu și, nu în ultimul rând, Orchestra de Tineret România-Moldova, condusă de Cristian Mandeal și avându-l, din nou, în rol solistic, pe Marin Cazacu.


Reportaj realizat de Ana Diaconu