Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Ascultă 5 minute de muzică clasică - despre concursul național pentru elevii claselor gimnaziale

Publicat: vineri, 17 Iunie 2016 , ora 12.43

În 1 iunie 2016, Radio România Muzical a organizat Concursul național de audiții muzicale "Ascultă 5 minute de muzică clasică" adresat elevilor de gimnaziu. Îi vom cunoaște mai bine pe elevii care au câștigat premiile puse în joc - tabere oferite de Himalaya Adventure - și pe profesorii care i-au pregătit.


Mai întâi mergem la Buzău. Ana Maria Ciornei, de la Școala nr.7 și profesoara ei, Oana Dobre.

Cum ți s-a părut acest concurs?

Ana Maria Ciornei: Nu mi s-a părut foarte greu pentru că am mai ascultat. Noi la oră ascultăm câte 5 minute de muzică clasică și știam deja răspunsurile.

Credeți că-i este util profesorului la clasă? A fost o idee bună?

Oana Dobre: A fost o idee extraordinară. În primul rând, noi avem nevoie de foarte multe instrumente care să ne ajute pe noi să obișnuim copilul să asculte muzică. Pentru noi, sincer, a fost mană cerească să avem la dispoziție în primul rând o bază materială - audițiile acestea pe care ni le-ați oferit și pe care noi am putut să le folosim în fiecare oră chiar și, bineînțeles, acele explicații pentru audiții, care i-au făcut pe copii să înțeleagă mult mai bine ce s-a întâmplat de-a lungul timpului în muzică.

Există vreun secret al succesului implementării acestui proiect? Pentru că Buzăul cred că este unul dintre județele fruntașe în ceea ce privește participarea copiilor la proiect. Cum ați făcut lucrul acesta?

Nu este chiar un secret. Totul ține de profesor. Dacă odată cu ascultarea unei melodii vine și o recompensă, copilul e mult mai interesat. Mai ales în secolul acesta, al vitezei, în care ei așteaptă recompensă pentru orice.


A doua câștigătoare a Concursului "Ascultă 5 minute de muzică clasică" - Andrada Bianca Râclea de la Colegiul Național "Vasile Alecsandri" din Galați și doamna profesoară Carmen Mihalcea.

Andrada Bianca Râclea: Mi se pare un concurs foarte util pentru că în generația asta nu prea se mai ascultă muzică clasică și chiar e bine să ascultăm. Am stat, am ascultat, m-am relaxat pentru o jumătate de oră.

Cum v-a ajutat Concursul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" în activitatea dumneavoastră?

Carmen Mihalcea: Ca profesor, am îmbrățișat ideea acestui proiect. Copiii, mai ales cei mici, la clasele de gimnaziu, sunt stimulați de ideea asta. De la o săptămână la alta se adaugă informații noi, încep să facă niște corelări, le este de folos programul de audiții. Este, fără doar și poate, un program util pentru noi toți.


Și, în fine, a treia câștigătoare - Ana Maria Budai , de la Școala "Principesa Margareta" din București, profesor - Mihaela Hâldan.

Cum ți s-a părut concursul?

Ana Maria Budai: Mi s-a părut ușor, deoarece am putut să-mi arăt cunoștințele învățate la orele de muzică. Muzica ne influențează personalitatea și cum ne comportăm, cum gândim, ne influențează viața. N-am mai câștigat niciodată. Mi s-a părut foarte frumos. Și vreau să le spun tuturor că n-au ce să piardă dacă încearcă și îi încurajez să participe la concursurile de la "Ascultă 5 minute de muzică clasică".

Mihaela Hâldan: Mi s-a părut foarte oportună această idee pentru că pe noi, profesorii de muzică, ne ajută extraordinar de mult acest concurs. Fiind un concurs, deja ei ciulesc altfel urechile, sunt mult mai atenți. Eu spun că dacă vrei, poți. Și, vorba aceea românească "Omul sfințește locul!" este extraordinar de adevărată. Pentru că dacă îți dorești să faci un lucru, îl faci. Atunci când am venit în școala aceasta, nimeni nu asculta muzică clasică. Acum sunt foarte, foarte mulți copii care ascultă și participă la acest concurs. Nu cred că este adevărat acest slogan "Copiii nu iubesc muzica clasică", din contră… eu cred că dacă știi cum să-i atragi spre ea, să le explici cam ce s-a întâmplat în epoca respectivă, să le arăți poze, imagini din filme ș.a.m.d. poți să-i atragi spre acest gen de muzică și cred că sunt chiar încântați la modul serios. Eu vă mulțumesc pentru că ați inițiat acest concurs care pe noi ne ajută extraordinar de mult.





Fotografii cu elevii  de la "Școala Principesa Margareta" din București

Interviuri realizate de Cristina Comandașu și Lucian Haralambie