Arhivă : Cronici Înapoi

Un român la 'Concertino Praga', un concurs cu o istorie de 50 de ani (I)

Publicat: marți, 14 Iunie 2016 , ora 13.15
Praga, orașul de aur străbătut de Vltava atât de sugestiv descris sonor de Bedrich Smetana, orașul clopotnițelor și al orologiilor a devenit și orașul muzicii clasice dedicate tinerilor muzicieni, între 5-12 iunie anul acesta. Mai precis, a fost locul de pregătire și desfășurare a Concertului de gală a celei de a 50 ediții a Concursului Internațional Concertino Praga; o competiție organizată de Radiodifuziunea Cehă în colaborare cu Uniunea Europeană de Radio la care au participat 29 de tineri propuși de diverse radiodifuziuni din lume. Așadar, Concertino Praga este unul dintre cele mai importante concursuri de muzică clasică dedicate tinerilor cu vârstă de 18 ani. O sărbătoare la care am participat și noi cu trei tineri, susținuți și promovați de Radio România Muzical, dintre care doi au fost laureați: violoncelistului Cornelius Zirbo, care a obținut cel de al doilea premiu la categoria sa și dreptul de a participa la Concertul de gala al competiției și violonistă Mălina Ciobanu distinsă cu mențiune la secțiunea sa.


Etapele pregătirii și desfășurării concertului de gala

Astf el, a sosit și momentul mult așteptat și în dată de 5 iunie 2016, violoncelistul Cornelius Zirbo a ajuns la Praga. După câteva ore de acomodare, s-a și întâlnit cu ceil alți câștigători ai premiilor de la categoriile pian, vioara și violoncel din Rusia, Canada și țară gazdă - Republica Cehă, iar în următoarea zi și cu dirijorul Libor Pesek. Acest artist (considerat unul dintre importanții maeștrii ai baghetei din Cehia, alături de Jiri Belohlavek), a impresionat prin atenția pe care a acordat-o fiecărui tânăr muzician și prin minuțiozitatea cu care a pregătit programul concertului de gala.

Dar ce înseamnă o astfel de participare? Pe lângă talent, valențe expresive și tehnice, pasiune pentru artă sunetelor, orice tânăr care a ajuns să fie selectat la o asemenea competiție trebuie să aibe multă rezistență pentru pregătirea și apoi susținerea concertului de gală. Cele trei repetiții cu Orchestra Națională a Radiodifuziunii din Praga- aflată la cea de a 90-a sa aniversare - au dezvăluit câteva dintre atributele acestui ansamblu, unul dintre cele mai vechi și prestigioase din Cehia: mobilizare, unitate, o reală dorința de a fi aproape de cerințele tinerilor muzicieni și o mare înțelegere pentru emoțiile inerente unui asemenea eveniment.

Așadar, premizele erau favorabile pentru desfășurarea în cele mai bune condiții ale acestui concert de gala aniversar- 50 de ani de existența a Concursului internațional Concertino Praga. În acest context, seara de 10 iunie 2016 de la Rudolfinum din Praga a fost așteptată cu mult interes și nerăbdare, mai ales că o gală înseamnă o altă etapă în evoluția oricărui tânăr care dorește să devină o stea!

În cele aproximativ două ore, publicul din sală, dar și cel de pretutindeni prin intermediul transmisiei în direct a acestui concert, a avut posibilitate de a-i cunoaște pe acești tineri artiști, parte din ei probabil noi reprezentanți ai muzicii clasice. Așadar, gongul a bătut și concertul a început! Spre deosebire de alți ani, programul ediției cu numărul 50 a fost deosebit prin conținut și de aceea dificil, deoarece s-au interpretat doar părți de concerte și piese fie de virtuozitate, fie de esență meditativă, cu preponderență din literatură cehă și rusă (într-un fel firesc având în vedere că majoritatea câștigătorilor erau din Rusia).

Încetul cu încetul fiecare ascultător a fost cuprins de vraja muzicii și a tinereții, descoperind la fiecare participant datele care i-au propulsat în ipostaza de a fi soliști pe o scenă atât de renumită. 

Astfel, violoncelistul Cornelius Zirbo din România și-a dezvăluit latura de virtuozitate și de expresivitate într-o lucrare spectaculoasă de David Popper, care a ajuns cu siguranță la inima melomanilor aflați în număr mare la Rudolfinum din Praga. Violonista Isabella Perron din Canada a impresionat prin temperamentul său meditativ și introvertit, parcă desprins dintr-o altă lume, în celebrul poem de Ernest Chausson. Pianistele Elisabeta Kljucereva -pentru cei apropiați Lisa - și Arina Pan, violoncelista Maria Zaytseva- toate trei din Rusia și violonista Pavla Tesarova din Cehia au uimit prin abordarea unui repertoriu dificil, redat cu multă seriozitate și înțelegere a conținutului unor părți din concerte de  Piotr Ilici Ceaikovski, Serghei Rahmaninov, Dmitri Șostakovici și Antonin Dvorak. Un moment aparte l-a constituit reîntâlnirea cu pianistul rus Victor Maslov, cel care în 2013 a câștigat premiul întâi și Marele premiu al acestei competiții și care a fost invitatul special al acestui concert de gală.

Așadar, toți câștigătorii ediției din 2016, sunt tineri de certă valoare, aflați la un nivel tehnic și expresiv superioare vârstei lor, cu performanțe remarcabile și care s-au dovedit a fi deja personalități complexe: parte din ei (și mă refer aici la așa-numiții cordari) sunt și foarte buni pianiști, iar alții sunt preocupați de filosofie, literatură sau pictură.

A fost cu adevărat o seară magică în care tinerețea a triumfat și în care școală românească a dovedit din nou că este competitivă pe plan internațional!


Recitaluri în Sudul Boemiei

Imediat după succesul concertului de gala de la Rudolfinum din Praga, Radiodifuziunea Cehă, organizatoarea competiției Concertino Praga, a și planificat o serie de recitaluri care se desfășoară în perioada 13-17 iunie 2016 în diverse orașe din sudul Boemiei. Astfel, în dată de 13 iunie a avut loc primul astfel de eveniment într-un loc cu tradiție pentru această competiție - Castelul Cesky Krumlov. Aici, în minunată sala a oglinzilor, o sala de bal, în față unui public numeros, alcătuit majoritatea din tineri și copii (bravo organizatorilor pentru că au găsit rețeta de a ajunge la inima micilor melomani, de altfel prezenți în număr la fel de mare și la Rudolfinum) au evoluat: violonceliștii Cornelius Zirbo și Maria Zaytseva, care și-au etalat fie expresivitatea, fie tehnică deosebită, violonistele Isabella Perron și Pavla Tesarova, care și-au dezvăluit înclinațiile fie spre meditație, fie spre exactitate și pianistele Arina Pan și Elisabeta Kljucereva, care au impresionat prin viziunea lor aparte în redarea demersului sonor abordat. Punctul culminant l-a constituit apariția pianistului Victor Maslov care a fermecat audiența prin rafinamentul și profunzimea interpretării unor Studii tablou op 33 de Serghei Rachmaninov.

Un cuvânt de laudă merită cei doi pianiști-acompanitori, cu cariere solistice și camerale remarcabile care s-au dovedit reali parteneri ai tinerilor muzicieni: Stanislav Gallin și Daniel Wiesner.

Seria de recitaluri continuă în sudul Boemiei până vineri 17 iunie 2016, o serie la care participă și violoncelistul Cornelius Zirbo cu sprijinul Institutului Cultural Român din Praga.

Reportaj realizat de Octavia Galescu