Arhivă : Cronici Înapoi

Pasiune și emoție în ritmuri de flamenco

Publicat: miercuri, 25 Noiembrie 2015 , ora 14.43

Continuând să ofere seri speciale în interpretarea unor artiști spanioli, Institutul Cervantes și Ambasada Spaniei la București au propus, la sala Studio a Teatrului Național, spectacolul Suite Flamenca, fascinant prin intensitatea și performanța cu care fiecare dintre artiști a susținut partituri extrem de dificile și complexe, cu o dăruire și o încărcătură emoțională ce au depășit cu mult ceea ce înseamnă profesionalism, devenit artă și pasiune debordantă.

Timp de o oră, o sală arhiplină a urmărit dansul încărcat, pătimaș, în care Fuensanta la Moneta a adus combinații spectaculoase de ritmuri amețitoare realizate prin bătaia specifică a picioarelor cu o viteză și o implicare năucitoare, chiar dacă devine, la un moment dat, repetitivă, asemeni desenului imaginat de mâini, palmele și degetele având o plasticitate aparte. Și totul pare un ritual în care dansatoarea trece de la reacții explozive la secvențe aproape languroase, de la disperare și furie la bucurie - pur și simplu bucuria dansului în care se cufundă cu o patimă debordantă sau... devoratoare, în cel mai adevărat spirit flamenco.

Iar solistul Juan Angel Tirado, cu glasul ușor răgușit, a cucerit prin maniera în care a "brodat" rulade, melisme complicate, cu accente dramatice și tensionate, în timp ce chitaristul Luis Mariano a adus și secvențe calme, evocatoare sau nostalgice, cântece de dragoste adesea pline de tristețe, asigurând astfel contrastul binevenit în derularea spectacolului. Și totul susținut de percuția de asemenea uimitoare, în care Miguel Rodriguez s-a "cufundat" cu aceeași dăruire ce i-a caracterizat și pe colegii său de scenă, care au completat adesea demersul său cu bătaia palmelor în ritmul cântului sau al dansului, permanent pasional, cu o trăire ardentă, așa cum doar ibericii pot să exprime prin muzică și dans cele mai diverse sentimente, intrând uneori parcă în transă, cu o intensitate ce se transmite celor din jur aproape dureros.

Pe lângă faptul că am admirat frumusețea și farmecul celui mai autentic flamenco, am apreciat și sinceritatea expresiei, implicarea artiștilor într-un demers pe care, la rândul lor, în trăiesc la cotele incandescenței, nicio clipă relaxați sau rutinieri. Iar aplauzele entuziaste ale publicului au răsplătit pe bună dreptate un spectacol într-adevăr de clasă.


Anca Florea