Arhivă : Cronici Înapoi

O minunată seară de jazz flamenco

Publicat: luni, 26 Octombrie 2015 , ora 9.13

…ne-a fost oferită sâmbătă, 24 octombrie, la ora 10.00 în studioul "Mihail Jora" al Radiodifuziunii Române, prin bunăvoința Institutului "Cervantes" din București, cu sprijinul Ambasadei Spaniei și al Tourspain Viena. Protagoniști, trei artiști spanioli de meritată reputație internațională: pianistul și compozitorul David Peña Dorantes, percuționistul Javier Ruibal-fiul și dansatoarea și coregrafa Leonor Leal Chamorro. Toți au crescut și s-au format la cea mai autentică școală de muzică tradițională spaniolă.

David Peña Dorantes vine dintr-o familie cu puternice rădăcini în muzica gitană, o familie cu multe generații de instrumentiști, cântăreți și dansatori de flamenco. În casa copilăriei, muzica însoțea toate evenimentele vieții astfel încât copilul a putut înmagazina expresii diverse în care lacrima și râsul stau alături, sentimente discret dar la nesfârșit nuanțate de către modurile practic fără de limită în care un muzician poate și înțelege să își exprime trăirile profunde și mai ales sincere. Pianul nu este, prin tradiție, un instrument obligatoriu în istoria flamenco-ului, cu timpul a apărut cu rol de acompaniament, dar David Peña Dorantes este primul care l-a adus în luminile rampei cu rol solistic consistent și mai ales copleșitor. O tehnică uluitoare, o imaginație muzicală explozivă, o sensibilitate genuină, o atitudine și o viziune în care trecutul, prezentul și viitorul conlucrează creator! Să nu uităm implicațiile, inspiratoare și ele, ale jazzului, cu consistenta lui componentă improvizatorică, potențată de libertatea dintotdeauna presupusă a muzicii tradiționale flamenco. Din această interferență de universuri sonore, talentul pianistului spaniol a creat o formă nouă de expresie sonoră, puternic marcată de amprenta iberică dar, în același timp, universal umană, dătătoare de bucurie atât pentru interpretul ce se abandonează fericit melodiilor, ritmurilor și armoniilor cât și publicului care se predă, la fel de fericit, magiei muzicii.

Pentru concertul de la București, David Peña Dorantes a invitat în concertul său încă doi artiști spanioli: percuționistul Javier Ruibal-fiul și dansatoarea și coregrafa Leonor Leal Chamorro. De formații complexe, cei doi au adus cu ei experiențele unor cariere diferite care s-au dovedit, în final, întru totul armonioase și complementare.

Javier Ruibal-fiul provine și el dintr-o familie de maeștrii ai flamencoului: tatăl său este vestitul cantautor Javier Ruibal, alături de care fiul și-a început ucenicia și apoi, la 15 ani, cariera în turnee de concerte în întreaga lume. În fața unui arsenal de percuție numeros și divers, în care instrumentul clasic stă comod alături de cel tradițional (cahonul, de exemplu), Javier Ruibal-fiul se dovedește un maestru al culorilor pe care le obține atât prin contactul direct cu instrumentul bătut cu degetele, cu palmele, cu unghiile… cât și prin folosirea ingenioasă a baghetelor cu capete de lemn, pâslă sau metal. Datorită acestei varietăți coloristice, ritmurile pregnante devin mai interesante, implicit mai expresive.

De multe ori, având ca rezultat potențarea efectului până la paroxism, instrumentelor li se alătură percuția uluitoare a tocurilor, vârfurilor, tălpilor pantofilor dansatoarei. De la prima sa apariție, am înțeles că Leonor Leal Chamorro are o solidă formație clasică și, într-adevăr, în biografia ei sunt menționate la loc de cinste studiile de la Academia Regală de Dans și Conser-vatorul Profesional de Dans din Sevilla. Dansatoarea și coregrafa a studiat cu atenție istoria dansului flamenco pe care îl aduce acum în contemporaneitate într-un inspirat amalgam de vechi și nou, perfect armonizat cu muzica lui David Peña Dorantes. Costumele pe care le poartă sunt atent stilizate, moderne și totuși cu parfum de epocă și, conștientă de frumusețea și expresivitatea corpului ei, dansatoare încarcă fiecare gest cu temperament și trăire intensă. Estetica dansului ei este minunată iar tehnica impecabilă. Dansatoarea este vestită și pentru abilitățile sale deosebite de a improviza. De fapt, întreaga seară a fost o improvizație de muzică și dans, o improvizație desigur bine gândită și strict ordonată dar care, în numeroasele momente de comun acord convenite, izbucnea liber, aproape de nestăpânit în delirul ei expresiv. Armonia dintre interpreți a fost perfectă. Iar dacă ar trebui să găsesc un numitor comun pentru cele trei personalități puternice pe care am avut șansa să le urmăresc și să le cunosc, acesta ar fi… rafinamentul de care sunt capabili doar cei mai buni dintre cei buni.

Cristina Sârbu