Arhivă : Cronici Înapoi

Trio-ul Avishai Cohen din nou în România

Publicat: luni, 12 Octombrie 2015 , ora 13.37

 

Cu două concerte ne-a delectat Trio-ul Avishai Cohen în acest week-end, la Sala Radio. Îmi pot exprima entuziasmul doar pentru cel din data de 10 octombrie, când ni s-a promis muzica ultimului album lansat de acest mare basist israelian - "From darkness", însă am primit mult mai mult, chiar și o piesă compusă cu doar două săptămâni în urmă și interpretată pentru a treia oară de Avishai Cohen și de coechipierii săi aleși în mod strălucit - pianistul Nitai Hershkovits și Daniel Dor la baterie. Și nu ar fi vorba doar despre repertoriu. De-altfel artistul își prezintă acest material ca pe o călătorie inițiatică dinspre întuneric - from darkness - spre lumină, o căutare a unor sensuri mai profunde, dincolo de granițele jazz-ului cu virtuțile sale improvizatorice.

 

Păstrând amintirea concertului de anul trecut, reîntâlnirea cu Avishai Cohen a confirmat și a multiplicat senzația că pe scenă a apărut un personaj ieșit din comun. Dincolo de retorica impecabilă care te convinge instantaneu - și ne referim la stăpânirea totală a instrumentului, dincolo de momentele de o spontaneitate uluitoare, de inspirație și virtuozitate, simți cum la un moment dat contrabasul devine alter ego al muzicianului, se transformă într-un unic generator de artă desăvârșită. Instrumentul care susține desigur linia basului în armonie, devine deopotrivă solistul pe care nici nu ți-l imaginai, devine și percuție, într-o expunere fără precedent a posibilităților sale.

 

Nici un gest demonstrativ, nici cea mai mică senzație de suficiență, doar o muzică de o dezinvoltură și un rafinament care îți impune să te gândești la jazz-ul de cea mai bună calitate, cu note tradiționale strecurate foarte subtil, și cu trimiteri către discursul clasic. Avishai Cohen chiar cochetează discret cu elementele muzicii clasice - am admirat un duo pian-contrabas elaborat, demn de a sta pe un afiș al unui concert clasic contemporan, însă fără a pierde noțiunea de melodie, plus calitatea de a se alcătui liric.

 

Concertul a crescut treptat, lăsându-ne senzația unor magicieni jucându-se cu sunete, culori, timbruri, tăceri și mai presus de toate cu sensibilitățile noastre. Mult mai mult decât jazz ne-au oferit Avishai Cohen și uluitorii săi parteneri, fericiți pe scenă, fericiți cu muzica lor, făcându-ne și pe noi fericiți. Finalul a fost desigur incendiar. Publicul în delir, a declanșat declarații calde din partea protagonistului - noi românii, reacționând atât de sensibil în fața muzicii, și cu generozitate primind patru bisuri din partea celor 3 muzicieni - "Nature Boy", "Alphonsina" cu vocea lui Avishai Cohen, Besame Mucho și în cele din urmă chiar și o invitație la dans... O sală în picioare, dansând fericită!


Voci din public:

"Atmosfera a fost fenomenală. Concerte de genul acesta sunt de obicei afară, mai puțin la noi. E fenomenal ce se întâmplă acolo. Pur și simplu, măsurile cu care lucrează oamenii aceștia, sunt altceva." (Iulian Ștefănescu)

 

"Am revenit la o veche cunoștință care pur și simplu ne-a copleșit. Suntem eterni recunoscători... bucuria s-a văzut și de cealaltă parte a sălii" (Horia Bălan - medic)

 

"Mă așteptam să fie un concert foarte bun, pentru că aveam multe recomandări din partea prietenilor. Mi-au întrecut cu foarte mult așteptările și aștept data viitoare când vor veni în țară. Cântau cu atât de multă pasiune, cumva, dragostea pentru meseria pe care o fac ni s-a transmis și nouă." (Despina Andrei - comunicare și strângere de fonduri)

 

"În urmă cu câțiva ani am avut o controversă cu un distins arhitect. Spunea că jazz-ul este subcultură. Atunci am replicat că mie mi se pare supra-cultură. Acum după acest concert spun că jazz-ul, dacă este făcut de oameni dăruiți și dăruinzi, este pur și simplu cultură". (Vlad Popa - chimist)

 

 

Marina Nedelcu