Arhivă : Cronici Înapoi

Orchestra Romanian Sinfonietta a reprezentat România la Festivalul Young Euro Classics de la Berlin

Publicat: joi, 20 August 2015 , ora 16.07

Care a fost aseară atmosfera de la Konzerthaus Berlin, aflăm în direct  de la directorul Orchestrelor și Corurilor Radio România, Oltea Șerban-Pârâu. Bună dimineața!

Bună dimineața. Îmi pregătisem o intervenție  cuminte despre acest concert, după ce îi ascultasem la București pe cei de la Romanian Sinfonietta, însă a trebuit să-mi schimb complet abordarea, pentru că finalul concertului de ieri seară a fost cu totul și cu totul ieșit din comun. Acest festival, Young Euro Classics, se întâmplă de ceva ani la Berlin. Este a treia ediție la care România este prezentă - de două ori cu Orchestra Română de Tineret, acum cu Romanian Sinfonietta, dirijată de Horia Andreescu. Solist pianistul clujean Daniel Goiți. O să încep cu finalul, pentru că a fost cu totul special. Succesul acestui concert a fost ieșit din comun. Deși cu o seară înainte am ascultat Orchestra de Tineret a Olandei, care a sunat absolut perfect și reacția publicului a fost pe măsură, aici, sufletul cu care au cântat tinerii muzicieni români, vorbim chiar despre foarte tineri, între 18-23 de ani, entuziasmul, emoția, pe care au imprimat-o fiecărei lucrări abordate, a fost de o așa natură, încât a ridicat publicul în picioare, iar la Berlin, a ridica publicul în picioare nu este ca la București, un fel de "must". La București, toată lumea se ridică în picioare de la primele aplauze. Aici, foarte greu, repet, la olandezi, care au fost perfecți, nu s-a ridicat absolut nimeni în picioare, s-a aplaudat cuminte până la final. Care a fost diferența? Nici vorbă despre perfecțiune. Diferența a fost acest suflet și entuziasm pe care l-au investit tinerii muzicieni români. Acest eveniment, repet, se petrece a treia oară din punctul de vedere al României, de această dată, cu sprijinul Institutului Cultural Român, al Centrului Cultural de Artă Tinerimea Română, Lanto Communication și BRD Group Societe Generale, partener media fiind Radio România, acest eveniment a avut de această dată, parcă o tușă aparte. Bisurile pe care le-au acordat, poanta finală pe care este greu să o povestesc la radio, când în mijlocul piesei, muzicienii s-au ridicat în picioare și au încercat să-și facă selfie-uri cu Konzerthaus, după care au continuat imediat, stârnind râsul publicului, a făcut ca după ce i-au scos la rampă de nenumărate ori și tinerii au plecat spre culise, publicul să rămână în picioare și să aplaude până s-a stins lumina. Recunosc, n-am mai fost niciodată la un astfel de concert, nici în România, nici în altă parte, chiar la festivaluri de tineret unde, să spunem, surprizele nu lipsesc. N-am vorbit despre muzică, am vorbit despre atmosferă.


Dacă nu mă înșel a fost primul concert al lor susținut în afara țării, nu?

Într-adevăr. În cazul orchestrelor de tineret întotdeauna există o doză de primul concert, pentru că, componența acestor orchestre se schimbă în permanență, în cazul acestora, am remarcat două, trei, cinci, poate figuri din Orchestra Română de Tineret, cea mare să spunem, ar în rest, într-adevăr erau tineri pe care nu i-am mai văzut, care, în mod clar erau pentru prima dată în această minunată sală de concert reconstruită de nemți, în anii '80 ai secolului XX, după originalul inaugurat în anul 1821, dar distrus la război și reconstruit, iată într-un stil istoric perfect. De altfel, poze de la acest eveniment vor putea fi văzute pe site-ul Radio România Cultural. Am și timis câte ceva. Voi mai aduce o galerie foto diseară. Foarte, foarte frumos. A fost ziua lui George Enescu, s-a cântat Rapsodia a II-a de Enescu, s-a cântat muzică romantică. Este foarte important asta, dar repet, ceea ce cred că nu va uita nimeni dintre cei prezenți este atmosfera cu totul specială care s-a creat ieri seară la Konzerthaus Berlin. Până la urmă, sensul existenței unui concert, al unui act artistic, acela de a oferi bucurie și emoție celor aflați în sală.

Preluare de la Radio România Cultural