Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Orchestra Vieneză de Tineret pe scena Ateneului Român

Publicat: joi, 13 August 2015 , ora 13.47

Penultimul concert al ediției din acest an a Festivalului "Vară Magică", desfășurat miercuri, 12 august, sub cupola Ateneului Român s-a aflat sub semnul corectitudinii. Pe scenă au urcat membrii Orchestrei Vieneze de Tineret, ansamblu format din studenți cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani. La pupitru s-a aflat dirijorul Herbert Bock, un muzician cu o vastă experiență concertistică. Programul a fost unul ofertant și a cuprins Suita Candide de Leonard Bernstein, o lucrare mult prea moale, având în vedere vivacitatea operei din care este desprinsă, Șapte cântece de Alban Berg și Simfonia a IV-a de Gustav Mahler.

Cum spuneam, întregul eveniment s-a aflat sub semnul corectitudinii și a unei temeri de a face anumite excese, excese care poate s-ar fi pretat în cazul anumitor opusuri. Deși în mod clar simfonia mahleriană a fost cea mai importantă lucrare a serii, totuși opusul lui Berg mi-a atras cel mai mult atenția. Asta probabil și fiindcă am avut ocazia să o vedem în plină desfășurare pe soprana Ursula Langmayr, solista serii. Cu o cunoaștere intimă a textului muzical și o afinitate clară pentru muzica germană a oferit publicului o interpretare bună. Fără a avea o voce foarte puternică (orchestra părea copleșitoare pe alocuri) a adus la viață în fața publicului opusul vienez.

Atmosfera în sală s-a schimbat complet la final. Bisul ne-a adus parfum de bal vienez prin uvertura operetei "Liliacul" de Johann Strauss Fiul și "Polca fierarului" de Johann Strauss. Publicul a gustat din plin spiritul acesta de concert de anul nou și a aplaudat timp de minute în șir, astfel încât muzicienii au fost nevoiți să iasă la rampă de mai multe ori.


Radu Mihalache