Arhivă : Cronici Înapoi

Cristian Măcelaru pe scena Ateneului Român

Publicat: vineri, 10 Aprilie 2015 , ora 12.30

Joi, 9 aprilie, a urcat pe scena Ateneului Român dirijorul Cristian Măcelaru, care s-a aflat la conducerea orchestrei Simfonice a Filarmonicii 'George Enescu'. Concertul a fost unul cu adevărat deosebit, în care am putut observa nivelul de sensibilitate pe care muzicienii îl pot atinge dacă sunt motivați cum trebuie. Termenul cheie al întregului eveniment cred că a fost construcția.

Seara a debutat cu Simfonia I de Ludwig van Beethoven, într-o interpretare colorată ce a beneficiat de patosul, dar și de eleganța vieneză necesară. Momentul reprezentat o deschidere potrivită pentru întregul eveniment. Au urmat apoi Variațiunile Simfonice pentru pian și orchestră de Cesar Franck, lucrare care l-a avut ca solist pe pianistul Dominique Merlet. Am avut parte de o interpretare onestă, presărată de câteva inexactități din partea pianului. Intenția muzicală a acestuia a fost una admirabilă, putând fi resimțită o construcție foarte frumoasă. Bisul oferit a fost o pagină din Debussy, care însă a a existat într-un univers diferit de cel al impresionistului francez.

După pauză am putut asculta Simfonia I de Dmitri Șostakovici, o lucrare magistrală, într-o variantă interesantă, pătimașă. Din nou am putut urmări cum dirijorul Cristian Măcelaru clădește ceva important, ceva frumos. Toate intervențiile solistice, venite din interiorul mai multor partide, au fost cu adevărat reușite. Gesturile ample nu au părut a fi excesive, fiind dublate de o sonoritate pe măsură.

Într-un final concertul s-a dovedit a fi unul foarte plăcut și a fost o modalitate specială de a petrece joia mare. Despre acest eveniment am vorbit și cu dirijorul Cristian Măcelaru.


Cum s-a văzut din perspectiva dirijorului acest eveniment?

Foarte frumos! Mai ales simfonia din partea a doua, de Șostakovici, care nu e cântată foarte des. A fost o bijuterie și este o bijuterie muzicală pe care mă bucur că am reușit să o facem împreună. Dar, după cum ați văzut, orchestra imediat a luat simfonia în suflet și a cântat-o cu dedicație, cu foc și pasiune. Solistul e un interpret binecunoscut și versat în toate stilurile muzicale și mi-a plăcut foarte mult această colaborare, datorită faptului că am putut să înțeleg din trecutul dumnealui istoria muzicală pe care o are atât de evidentă.


Reportaj realizat de Radu Mihalache