Arhivă : Cronici Înapoi

Alexandru Tomescu și Orchestra de Cameră Radio condusă de Alexandru Ganea - la Sala Radio

Publicat: vineri, 10 Aprilie 2015 , ora 12.11

Miercuri, 8 aprilie 2015, a avut loc la Sala Radio un concert susținut de Orchestra de Cameră Radio, condusă de dirijorul Alexandru Ganea. Programul a fost unul foarte divers ce a pornit de la muzici contemporane și a ajuns la pagini celebre din creația vieneză.

Seara a debutat cu Concertul nr.2 pentru vioară și orchestră de coarde de Philip Glass, celebrele Anotimpuri americane. Solist a fost violonistul Alexandru Tomescu, artist care a interpretat admirabil partitura deloc ușoară imaginată de compozitorul american. Lucrarea beneficiază de o atmosferă cinematografică, însă se îndepărtează puțin de stilul minimalist care l-a făcut celebru pe Glass. Văzut în ansamblu, momentul a fost unul foarte interesant.

A doua lucrare a serii a fost Balada pentru narator și orchestră de coarde, La piatra de hotar de Felicia Donceanu. Deschisă de înregistrarea inconfundabilei voci a actorului Mircea Albulescu, lucrarea a introdus publicul într-o altă lume, într-un univers atemporal.

Despre propria lucrare n-a vorbit chiar compozitoarea Felicia Donceanu:

"Dacă ați priceput textul - și sper să-l fi înțeles, auzit și priceput - se cheamă La piatra de hotar; e vorba despre hotarul, și hotarele geografice, cu acel Dimitru care a făcut tot războiul și cu finalul care l-a avut... Și e vorba și de hotarul vieții de-aici, când trecem dincolo. "

Interpretarea muzicienilor din această seară cum vi s-a părut?

"Foarte sensibilă. Cred că au pătruns și sensul lucrării. Și le-am dat o partitură frumoasă. Aici au dat măsura sensibilității lor. Și dirijorul, de asemenea, a pătruns lucrarea. A mai fost cântată cu altă orchestră, cu alt dirijor... altă viziune, puțin mai dramatică. "

După pauză am ascultat "Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce" de Joseph Haydn. O lucrare ce nu necesită nici o introducere, suita simfonică a adus publicului imagini din Săptămâna Patimilor într-o interpretare admirabilă a Orchestrei de Cameră Radio.

La final, ne-a vorbit despre concert dirijorul Alexandru Ganea:

"De obicei vine Cvartetul Voces și face aceste "Ultime șapte cuvinte". De data aceasta a fost rândul Orchestrei de Cameră Radio. Țin să-i felicit. Este o lucrare monumentală, înfiorător de greu de susținut, după cum ați și văzut. Concertul lui Philip Glass a fost ideea lui Alexandru Tomescu. A dorit ca și noi, românii, să avem parte de o experiență nouă, o muzică nouă, captivantă, a unui compozitor foarte în vogă în special în America. Iar piesa doamnei Donceanu... este o bucurie pentru mine să pot cânta și o lucrare românească. Țin la acest lucru și, pe unde merg, încerc pe cât posibil să includ în repertoriu, în programul serii respective și o lucrare românească."


Reportaj realizat de Radu Mihalache