Arhivă : Cronici Înapoi

A început 'Craiova muzicală'

Publicat: marți, 25 Noiembrie 2014 , ora 12.10
41 de concerte pentru 41 de ediții

41 de concerte au pregătit organizatorii Festivalului Internațional "Craiova Muzicală" pentru această ediție - și nu întâmplător - pentru că în 21 noiembrie 2014 s-a deschis ediția cu numărul 41 a evenimentului din inima Olteniei.

Până în 17 decembrie craiovenii pot "degusta" muzici dintre cele mai diverse, "meniul" muzical fiind foarte bogat - Filarmonica "Oltenia", organizatoarea Festivalului propune un program în care se regăsesc nu numai concerte și recitaluri de muzică clasică, ci și seri de jazz, concerte rock și folk - dintre care unul susținut de formația Pasărea Colibri, o seară corală dedicată viitoarelor mămici, precum și un concurs deschis familiilor iubitoare de muzică.

Agenda Festivalului Internațioanl "Craiova Muzicală" cuprinde și un atelier de creație cu instrumente neconvenționale, concerte de muzică veche, seri de muzică nouă, o seară a Ansamblului Folcloric "Maria Tănase" din localitate, recitaluri camerale și spectacole de operă.


Invitații din acest an

Printre invitații acestei ediții a festivalului craiovean se numără Orchestra de Cameră "Virtuozii din București" - cu Horia Andreescu dirijor și Cristina Anghelescu solistă, Camerata Regală, Orchestra de Cameră "Sofia Soloists" din Bulgaria, ansamblul "Archaeus", Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale a Republicii Moldova, Trio "Contraste", Philharmonia Britannica, Liszt Chamber Orchestra din Budapesta și nu în ultimul rând, Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal. Tudor Gheorghe va susține două concerte, iar Orchestra Filarmonicii craiovene va concerta din nou în festival, cu Daniel Podlovschi solist. De asemenea, păstrând tradiția anilor trecuți, Filarmonica "Oltenia" invită iubitorii de muzică dornici să afle cum se desfășoară o repetiție a unei orchestre, la "Ziua porților deschise" - vineri, 5 decembrie, de la ora 12.00.


Seara de deschidere a festivalului a fost dedicată creației haydniene

Eu am asistat vineri, 21 noiembrie 2014, la deschiderea Festivalului Internațional "Craiova Muzicală", o seară dedicată muzicii lui Joseph Haydn. Mi s-a spus că opusuri ale compozitorului austriac nu s-au mai cântat de ani buni la Filarmonica din Craiova, așa încât, conducerea instituției a dorit să deschidă festivalul cu muzica sa. Programul a cuprins Simfonia în Sol major "Oxford" și Missa în re minor Nelson, pentru soliști, cor și orchestră. Cu ocazia acestui concert am fost pentru prima dată spectatoare în sala Filarmonicii Oltenia, o sală ce arată bine, dar care mi s-a părut ușor seacă, genul de spațiu cu o acustică ce nu cred că oferă prea multe satisfacții unui solist (fie el instrumentist sau cântăreț). Un ansamblu cameral - pentru că o parte din Orchestra Filarmonicii se află în turneu - a interpretat mai întâi simfonia și apoi missa.

Corul, pregătit de Pavel Șopov, a sunat bine, omogen, fără stridențe. Soliști au fost Diana Țugui - soprană cu timbru cald și nobil, dar care ar mai putea lucra la pronunția textului, mezzo-soprana Carmen Topciu - cu voce plină și prezență scenică adecvată contextului, tenorul Cristian Mogoșan și basul Marius Manyov - în interpretarea căruia am apreciat în mod deosebit sobrietatea și pronunția impecabilă. A dirijat Cristian Oroșanu.


Publicul a fost încântat

S-a aplaudat mult și în picioare la finalul concertului, semn că lumea a fost mulțumită, iar în holul Filarmonicii s-a discutat despre interpretare, s-au făcut poze cu oficialitățile locale prezente la deschidere și s-au admirat minunatele fotografii din expoziția dedicată Majestății Sale, Regele Mihai I, sub Înaltul Patronaj al căruia se derulează Festivalul "Craiova Muzicală". Programul complet al festivalului îl găsiți pe site-ul filarmonica-oltenia.ro. Și nu ar fi rău să dați o fugă până la Craiova, măcar în 17 decembrie, pentru că festivalul se încheie atunci cu un concert ce îl va avea solist pe violonistul Liviu Prunaru, concert-maestru al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam și "giuvaierul" (a se citi solistul) Filarmonicii craiovene.


Irina Cristina Vasilescu