Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. FOTO. 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' în școlile din Gura Humorului

Publicat: vineri, 14 Noiembrie 2014 , ora 13.48
Ascultă 5 minute de muzică clasică, un proiect Radio România Muzical, care, judecând după numeroasele răspunsuri corecte primite în cadrul concursului pentru elevi, se bucură de mare succes în școlile din Gura Humorului, județul Suceava, pe care le-am vizitat la început de noiembrie.


- Mi se pare o idee bună, în sensul că ieșim din lumea muzicii rock, pop și găsim o latură mai necunoscută pentru generația noastră.

- Da, mi-au plăcut câteva lucrări.

E util să se mai desfășoare proiectul în școală?

Da. Mi se pare o idee foarte bună proiectul, deoarece ajută generațiile noastre să asculte din nou muzică clasică ieșind din pop, rock și toate melodiile de astăzi.

- Mă numesc Elisa. Sunt la Școala nr. 3 din Gura Humorului. Proiectul l-am primit foarte deschis. Am ascultat foarte mult muzică clasică, mai ales aici, toți. Am avut melodii preferate. Cel mai mult mi-a plăcut Ceaikovski. Pe lângă melodiile pe care le-am ascultat în general mi-au plăcut baletele. De când eram mică ascultam Lacul lebedelor și acum mi-a plăcut foarte mult Vivaldi și am aflat multe lucruri noi, nu neapărat despre muzică, cât și despre personalități.

De ce e muzica clasică altfel și e bine să o ascultăm?

Pentru că e muzică de valoare care a rezistat în timp și cu siguranță și melodiile cele noi care au fost lansate de câțiva ani, deja au început să fie uitate.


Cu siguranță, proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică se transformă într-o realitate din școlile din România, grație unor dascăli inimoși și dedicați, așa cum este și doamna Elena Beleca, profesor la școlile Teodor Bălan și Petru Comarnescu din Gura Humorului.

- Ne-am bucurat foarte tare, pentru că ați avut această idee, să inițiați un astfel de proiect. Noi care profesori de muzică avem prea puține ore pentru a educa copiii în spiritul acestui gen de muzică.

Vă este dumneavoastră util la clasă, în mod concret, acest proiect?

Da, foarte tare, pentru că, în felul acesta, chiar copiii erau implicați. De-abia așteptau să ne întâlnim, să ascultăm, să dăm răspunsuri, să aflăm noutăți despre interpreți, despre compozitori și iată că în afară de ora de muzică noi ne-am întâlnit miercurea, ne-am întâlnit vinerea.


Ca și profesoara de muzică Elena Beleca și directoarea școlii Teodor Bălan din Gura Humorului consideră util proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică.

- Pentru că ne dorim altceva, pentru că prin muzică ne putem educa copiii și dacă e muzică de calitate obținem și valoare. Având stație de radioficare și în fiecare pauză mare dând muzică, copiii sunt obișnuiți. Dar, ca să nască calitate, trebuie să aibe putere să compare. E o idee foarte bună și copiii au prins-o din zbor. Le place și părinților ideea și le-a plăcut ideea de a fi pauza folosită educativ.


La două străzi distanță de școala Teodor Bălan, la Gura Humorului se găsește școala Petru Comarnescu, unde copiii sunt familiarizați cu proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică.

Am fost fericită să-i ofer unuia dintre elevii școlii Petru Comarnescu și premiul câștigat în cadrul proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică.

Trebuie să-i dau premiul lui Ionuț Mândrilă. Este aici?

Da.

Felicitări.

Vă mulțumesc frumos.

Cât de util ți se pare proiectul acesta?

Mi se pare destul de util, deoarece ne ajută să ne îmbogățim cunoștințele despre muzică, să ascultăm mai mult și să înțelegem mai mult.


Ascultai muzică clasică înainte?

Da.

Îți place?

Da.

De ce îți place?

Pentru că sună bine.


- După mine este extraordinar să ascultăm mai ales acest gen, muzica clasică, deoarece este unul din cele mai frumoase tipuri de muzică și ne cultivă, această muzică.


Din proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică ți-a plăcut vreo piesă mai mult?

- Da, cele de Sebastian Bach.


Tu ai participat la concurs?

Da, am participat alături de doamna profesoară și restul clasei.


E util să existe concursul acesta desfășurat pe internet?

Da, deoarece ne ajută să redescoperim adevăratele valori ale muzicii și este ca o meloterapie pentru majoritatea dintre noi.

Iar la o discuție cu profesorii și directoarea școlii Petru Comarnescu din Gura Humorului am aflat:


- La început am fost puțin reticenți. Crezi că o să stea să asculte cineva? Încercăm.

Și până la urmă n-au mai fost reticenți, nu?

- Nu, stau în clasă și ascultă.

- Eu mă gândeam că o să reacționeze ciudat, ce muzică este aceasta sau vrem muzică de care ascultăm noi, dar nu. Înseamnă că le trebuia și ceva de genul acesta.


Ascultă 5 minute de muzică clasică, un proiect inițiat de Radio România Muzical care continuă în școlile din România. Elevii pot răspunde la întrebările săptămânii pe site-ul proiectul de pe pagina http://www.românia-muzical.ro și săptămânal primim mai bine de 1000 de răspunsuri corecte, semn că o idee devine realitate cu ajutorul copiilor și profesorilor lor inimoși.


Reportaj realizat de Cristina Comandașu