Arhivă : Cronici Înapoi

Gala 'Viorica Cortez', un eveniment deosebit pe scena Sălii Radio

Publicat: marți, 14 Octombrie 2014 , ora 8.41
Emoție, eleganță și muzică de bună calitate au fost atributele Galei ,,Viorica Cortez", un eveniment muzical deosebit desfășurat vineri, 10 octombrie 2014, la Sala Radio. Într-o sală umplută până la refuz, publicul s-a putut bucura de prezența și evoluția celebrei mezzosoprane Viorica Cortez, dar și a invitaților săi, soprana Leontina Văduva, violonistul Remus Azoiței, tenorul Călin Brătescu și baritonul Florin Estefan. Evenimentul a celebrat împlinirea a 50 de ani de când Viorica Cortez a câștigat celebrul concurs de canto de la Toulouse, momentul de început al unei cariere extraordinare. Opusuri de Pablo de Sarasate, Giulio Caccini, Camille Saint-Saens, Giuseppe Verdi sau Giaccomo Puccini au putut fi audiate în interpretarea artiștilor menționați, care au fost acompaniați de Orchestra Națională Radio, dirijată magistral de Tiberiu Soare.

Între momentele muzicale au fost inserate clipuri video în care interpreți renumiți din viața muzicală internațională, precum Angela Gheorghiu, Ruxandra Donose, Virginia Zeani sau chiar Placido Domingo, au transmis gânduri și urări de bine protagonistei serii, Viorica Cortez. Mai mult decât un simplu concert, gala a fost presărată cu momente emoționale puternice provocate de căldura și expresivitatea timbrului vocal al mezzosopranei Viorica Cortez, strălucirea și lirismul interpretărilor realizate de Leontina Văduva, virtuozitatea tehnică impresionantă a lui Remus Azoiței sau glasurile generoase ale tenorului Călin Brătescu, și baritonului Florin Estefan.

Cei doi interpreți, discipoli ai doamnei Viorica Cortez, s-au arătat profund impresionați și emoționați de întâlnirea cu maestra lor, alături de care au evoluat pe scena Sălii Radio.

Baritonul Florin Estefan:

Maestre Florin Estefan, un eveniment deosebit, un concert extraordinar dedicat doamnei Viorica Cortez. Cum ați trăit această seară, această experiență?

Pentru mine a fost o experiență deosebită din mai multe puncte de vedere. În primul rând, Viorica Cortez, pentru mine, înseamnă foarte multe, îmi este ca ca și, pot să zic, ca o mamă, ca o bunică, ca o profesoară, o maestră, toate la un loc și un sfetnic foarte bun. În ceea ce mă privește a făcut minuni, pentru că m-a ajutat foarte mult tehnic, am învățat o multitudine de lucruri de la dumneaei, atât din punct de vedere muzical, tehnic, interpretativ, cât și privitor la relațiile interumane, pentru că dânsa dispune de o diplomație extraordinară. Un alt motiv pentru care a fost extraordinar pentru mine, a fost că această seară a însemnat debutul meu la radio. N-am mai cântat niciodată aici și a fost plin de emoție, pentru că este un loc nou, o orchestră nouă, un public nou pentru mine. Cu toate că am mai cântat în București, Radioul are publicul lui. M-am bucurat să fiu aici.


La fel de impresionat și de recunoscător doamnei Cortez a fost și tenorul Călin Brătescu:

Maestre Călin Brătescu, un eveniment deosebit, un concert extraordinar dedicat doamnei Viorica Cortez. Cum ați trăit această seară, această experiență și ce reprezintă pentru dumneavoastră doamna Cortez?

O seară extraordinară într-adevăr, într-o companie inedită. E o onoare specială să cânt și să fiu pe scenă alături de o asemenea personalitate. Am o afinitate specială pentru doamna Viorica Cortez, am fost la Paris, am studiat cu dumneaei. Să poți prelua secretele acestei meserii de la asemenea coloși este o șansă imensă pentru un cântăreț de operă și pentru asta mă consider un foarte mare norocos.


După un maraton concertistic de aproape trei ore, doamna Viorica Cortez a mulțumit îndelung publicului pentru căldura cu care a aplaudat evoluțiile interpretative.

Despre acest fapt dar și despre colaborarea cu Orchestra Națională Radio condusă de Tiberiu Soare ne-a vorbit la final doamna Viorica Cortez:

Stimată doamnă Viorica Cortez, un eveniment deosebit, un concert extraordinar care v-a fost dedicat. Cum a fost revederea cu publicul românesc?

Am trăit parcă aș fi fost în transă, parcă am fost în vis, pentru că atâta dragoste, atâta căldură ce a putut să-mi transmită publicul, că nu puteam decât să-mi dau și eu toată inima mea și tot talentul meu și toată vocea mea, să le-o dăruiesc cu toată dragostea. Este un moment excepțional în viața mea.


Ne bucurăm și noi. Colaborarea cu orchestra și cu tânărul dirijor Tiberiu Soare?

Colaborarea cu orchestra nu este nouă. Am colaborat și alte dăți, dar de data asta în mod special mi-a făcut plăcere pentru că era cu maestrul Soare, care este un tânăr foarte talentat și care ne-a dus pe brațe cântând și ne-a ajutat și a respirat cu noi. Dirijorii în ziua de astăzi nu mai știu nici să respire cu cântăreții, ei sunt ca niște metronoame, ori maestrul Soare este un om care te duce pe brațe când cânți cu el.


Reportaj realizat de Alexandru Mija