Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul 'Vară magică' - un nou concert extraordinar pe scena Ateneului

Publicat: miercuri, 13 August 2014 , ora 11.51
Aseară, 6 august 2014, a avut loc un nou concert în cadrul festivalului ,,Vară Magică", pe scena Ateneului Român. Au evoluat tinerii muzicieni ai Orchestrei Naționale de Tineret a Spaniei, care au prezentat publicului prezent în sală un program din care au făcut parte poemul simfonic ,,Till Eulenspiegel" de Richard Strauss, Sinfonia Sevillana de Joaquin Turina în prima parte, continuând în partea a II-a cu ,,Zece melodii basce" de Jesus Guridi și Suita "Cavalerul Rozelor", aparținând aceluiași Richard Strauss.

Evenimentul s-a dovedit a fi un succes remarcabil, având în vedere calitatea evoluției orchestrei spaniole care, prin entuziasm și efervescență interpretativă a stârnit ropote de aplauze din partea unui public la fel de entuziast, care a umplut încă o dată sala Ateneului aproape de capacitatea maximă.

La pupitrul Orchestrei Naționale de Tineret a Spaniei s-a aflat dirijorul Lutz Köller, un profesionist desăvârșit în arta dirijorală, dar și un rafinat muzician deopotrivă. Având o gestică expresivă dublată de o manualitate precisă în relevarea detaliilor minuțioase ale partiturilor interpretate, dar și o bogată experiență muzicală, dirijorul german a lăsat permanent senzația unui control desăvârșit asupra orchestranților, care au răspuns fidel solicitărilor și provocărilor interpretative ale partiturilor, reușind să impresioneze prin paleta diversă de nuanțe realizate, dar mai ales prin omogenitatea aproape perfectă în momentele de tutti orchestral.

text-align: justify; line-height: 150%;">La finalul concertului, dirijorul Lutz Koller ne-a oferit câteva impresii despre evoluția orchestrei, precum și părerea domniei sale despre particularitățile lucrului cu o orchestra formată din tineri:

,,Până acum cred că, din tot acest turneu, acesta a fost cel mai bun concert, pentru că Ateneul inspiră atât de mult, toată lumea știe acest lucru. Este o sală de concerte celebră cu o acustică extraordinară, și cred că orchestra s-a descurcat foarte bine. Lucrul cu o orchestră de tineri este deosebit, în primul rând pentru că ai mai multe repetiții decât cu o orchestra normală, profesionistă. Trebuie să le explici totul, este pentru prima data când cântă împreună, când cântă acest repertoriu. Este cu adevărat un privilegiu să dirijezi aceste orchestre de tineret pentru că acestor tineri le curge muzica prin vene. Sunt entuziaști tot timpul, dau tot ce pot, uneori prea mult, dar acesta este privilegiul tinereții."


Alexandru Mija