Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul Internațional de Muzică Clasică 'Clara Haskil'

Publicat: luni, 11 August 2014 , ora 13.42
"Clara Haskil este însumarea perfecțiunii pe pământ." Dinu Lipatti

Pianista a lăsat nu doar o moștenire muzicală excepțională, marcând generații de muzicieni, ci și o mărturie unică, profund umană, despre fragilitatea artistului. La Sibiu sunteți invitați, în perioada 30 august-4 septembrie, la primul Festival Internațional de Muzică Clasică "Clara Haskil" - o serie de manifestări dedicate memoriei pianistei, deschise astăzi de conferința de presă găzduită de Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

Armonie, interpretare la cele mai înalte standarde, pasiune și iubire necondiționată pentru muzica clasică. Acestea sunt doar câteva dintre calitățile pe care le putem asocia numelui Clarei Haskil. Începând din 30 august, publicul din România este invitat să descopere aceleași calități și în cadrul festivalului ce îi poartă numele. Primul proiect de talie internațională din țara noastră, care onorează memoria legendarei pianiste de origine română. Festivalul Internațional de muzică clasică "Clara Haskil" a luat naștere la inițiativa pianistei Alina Azario, cea care este și directorul artistic al seriei. Vor concerta timp de șase zile, nume importante ale scenei muzicale internaționale, printre care, violonista Marina Chiche, violoncelistul Istvan Vardai și pianistul Francois-Xavier Poizat, alături de artiști români, reprezentați de Orchestra Simfonică București, ansamblul ce va va fi dirijat de Tiberiu Soare. Sala Thalia din Sibiu va fi până în 4 septembrie, gazda unei serii de manifestări unice, cu muzică de Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johann Sebastian Bach, Claude Debussy, George Enescu sau Dinu Lipatti.

Despre prima ediție a Festivalului Internațional "Clara Haskil", Alina Azario, directorul artistic al evenimentului a declarat:

Clara Haskil este una din cele mai mari pianiste care a existat vreodată. Poate că este mai puțin cunoscută în România. M-am gândit că ar fi un gest frumos, ca noi românii să ne cunoaștem propriile genii, talente. Oamenii au nevoie să atingă frumusețea și sublimul, să atingă emoția, să simtă emoția, să meargă la concerte. Rezultatul e cel care va conta. E un entuziasm special de a-i aduce un omagiu marii pianiste Clara Haskil și cred că acesta e lucrul care contează cel mai mult.


Reportaj realizat de Lucian Haralambie