Arhivă : Cronici Înapoi

Succes fulminant al Orchestrei Române de Tineret la Berlin

Publicat: miercuri, 25 Iunie 2014 , ora 9.47

Orchestra Română de Tineret condusă de dirijorul Cristian Mandeal a strălucit într-un program de concert de mare virtuozitate în prima apariție a unei orchestre românești pe scena Filarmonicii din Berlin, care a stârnit uralele unui public în general destul de reținut în aprecieri. Versiunile pe care le-au oferit celor Trei Dansuri Românești de Theodor Rogalski, Rapsodiei Spaniole de Ravel, alături de Dansul celor șapte voaluri din opera Salomea de Richard Strauss și de magnifica simfonie Patetica de Ceaikovski, au demonstrat clasa de nivel international a Orchestrei Române de Tineret.

Directorul Centrului Cultural media Radio România, Oltea Șerban-Pârâu, cu detalii despre concertul de la Berlin:

"A fost o seară deosebită pentru ei, dar se pare că și pentru 1500-2000 de berlinezi care au umplut sala Filarmonicii din Berlin. Nu cred, în mod obișnuit, publicul de la Berlin să se manifeste atât de zgomotos, cum am auzit ieri seară. Asta mi-au confirmat-o și câteva persoane care sunt frecvent în astfel de situații. Publicul german e destul de reticent și nu se entuziasmează ușor. Nu știu dacă a fost o premieră, dar nu îndrăznim să sperăm așa ceva, trebuie să păstrăm proporțiile. Important este că această experiență unică pe care au trăit-o tinerii muzicieni români a fost o experiență minunată și din punctul de vedere al reacției publicului. M-am bucurat să văd între cei aproape 100 de muzicieni români, tineri selecționați pentru această orchestră de proiect  - Orchestra Română de Tineret - care adună tineri muzicieni din întreaga țară. Sunt din Cluj, din Timișoara, din Sibiu, bineînțeles și din București. M-am bucurat să văd cinci-șase tineri membri ai Orchestrei de Cameră și a Orchestrei Naționale Radio și i-am văzut parcă cu alți ochi, făcând parte dintr-un organism care, prin tinerețea care este punctul forte al ansamblului, privește cu un foarte mare, mare entuziasm, care face ca muzica să transmită mult mai bine și mult mai direct către public.

S-a terminat totul foarte bine. A fost un mare efort pentru ei, pentru că  ei se adună din întreaga țară, într-o săptămână în care pregătesc acest program. Nu este așa cum se întâmplă în cazul unei orchestre profesioniste în care toți cântă umăr la umăr în fiecare săptămână și atunci se cunosc, au un lanț al reflexelor reciproce; efortul care îl faci ca să pui un program pe picioare într-o orchestră de proiect este mai mare. Maestrul Mandeal a făcut minuni și de această dată și a reușit să-i motiveze, a reușit să-i adune pentru a duce la bun sfârșit acest program cu totul și cu totul spectaculos. Bisurile iarăși au fost extrem de entuziasmante, au reluat același joc la  Polka de Strauss pe care l-au făcut și la București, în care secventele orchestrei se ridică în mod alternativ pe scenă, ceea ce într-adevăr a dezmorțit din nou atmosfera în sală.

A fost foarte, foarte important pentru ei. Cred că a fost foarte important și pentru imaginea României, pentru că într-o astfel de sală sunt de obicei  melomani, dar și o serie de persoane care contează pentru percepția imaginii României. Pentru că până la urmă de aceasta facem acest efort, ca să arătăm cât mai mult care ar putea fi imaginea reală a României  în țările unde nu întotdeauna avem o imagine foarte bună. Ce au făcut tinerii muzicieni români ieri seară a fost un act extrem de pozitiv recepționat de toți cei prezenți. Sper să aibă efecte, sper să aibă cronici bune și aici la Berlin. Iarăși m-am bucurat să văd în programul de sală că alături de Deutschland Radio Kultur, care este partenerul principal al festivalului se găseau Radio România Cultural și Radio România Muzical, pentru că am avut contribuția noastră la evoluția Orchestrei Române de Tineret."


În premieră pentru o orchestră din România, Orchestra Română de Tineret a evoluat pe 24 iunie 2014 în cadrul unui concert extraordinar în Sala Filarmonicii din Berlin, ca invitat de onoare în cadrul Festivalului European de Orchestre de Tineret de la Berlin - Young Euro Classics. La ediția din acest an, Festivalul Young Euro Classics comemorează 100 de ani de la izbucnirea primului război mondial. Cu acest prilej, pe scena festivalul berlinez evoluează între 21 și 29 iunie cinci orchestre de tineret de vârf din întreaga lume, mai precis din Franța, Rusia, România, China și Africa de Sud.

Devenită vedetă de clasă internațională după ediția din 2012 a prestigiosului festival berlinez, Orchestra Română de Tineret condusă de dirijorul Cristian Mandeal a revenit acum la Berlin ridicând ștacheta performanței artistice la un nou nivel. La finalul concertului, Cristian Mandeal declara: În acest loc, pe scena Filarmonicii din Berlin s-au petrecut lucruri fundamentale pentru istoria muzicii din ultimii 50 de ani. Mie mi s-a împlinit un vis cu ocazia acestui concert - cel mai bun din viața mea, alături de această orchestră - stând pe locul unde am avut șansa de a-l observa și studia pe Herbert von Karajan în 1980. Acești copii, care din punct de vedere artistic au depășit de mult anii copilăriei, m-au făcut să mă simt mândru de ei și fericit că am avut șansa de a le fi mentor.

Din anul 2014, Centrul Național de Artă "Tinerimea Romana" a început să se ocupe de activitatea Orchestrei Române de Tineret, odată cu preluarea conducerii instituției de către Marin Cazacu, inițiatorul orchestrei, care declara emoționat după succesul de la Berlin: A fost momentul de maxim din cariera de 6 ani a acestei orchestra. Au dovedit din nou că pot triumfa pe cele mai celebre scene ale lumii, în fața unui public cunoscător și pretențios. Această orchestră trebuie să fie încurajată, pentru că este o valoare culturală națională.

Acest proiect de excepție, susținut de Guvernul României, Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român a fost organizat de Centrul Național de Artă Tinerimea Română în parteneriat cu Fundația Prietenii muzicii - Serafim Antropov și Lanto Communication.

Sponsor principal : BRD Societe Generale.

Sponsori : Rompetrol și Farmexim

Eveniment susținut de Radio România, Filarmonica George Enescu și ARCUB.

Parteneri media : Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI