Arhivă : Cronici Înapoi

Mariana Nicolesco: '2003-2013 e deceniul renașterii liedului românesc'

Publicat: joi, 24 Octombrie 2013 , ora 9.54
Ediția 2013 a Festivalului și Concursului Național al Liedului Românesc înseamnă celebrarea a 10 ani de când a început renașterea marii arte a liedului în țara noastră, și a liedului românesc în primul rând.

Inițiată de mine în 2003, această incursiune fără precedent în domeniul comorilor create de compozitorii români de 200 de ani încoace, pe fondul străvechi al cântecului de dor, a revelat bijuterii uitate sau necunoscute și a format progresiv sute de tineri interpreți subjugați de subtilitatea genului și de rigorile sale stilistice.

Concursul și Festivalul, Simpozioanele organizate sau Cursurile de Măiestrie Artistică, au pus și continuă să pună în valoare originalitatea liedului românesc în context european, reliefând raporturile sale cu liedul german, francez, italian, maghiar și, în acest an, rus. La aceasta agăudându-se Recitalurile dedicate marilor creatori de lieduri, la diverse aniversări sau comemorări. Astfel, un eveniment excepțional a fost, în cadrul Anului Internațional George Enescu proclamat de UNESCO la 50 de ani de la trecerea în eternitate a maestrului, interpretarea în premieră mondială a integralei liedurilor sale, și apoi, în triumf, la Expoziția Universală de la Aichi, în Japonia, la Tokio, Nagoya, Praga, Roma, Paris și New York.

Joi 24 octombrie orele 18,30 are loc, la Cercul Militar din Brașov, ca în fiecare an, Deschiderea Festivă urmată de partea I a Recitalului de Lieduri Românești și Rusești, în interpretarea mezzosopranei Oana Andra, partea a II-a având loc vineri 25 octombrie, orele 19,00 cu sopranele Mădălina Barbu, Silvia Micu și tenorul Adrian Dumitru, maestru acompaniator la ambele Recitaluri fiind Alexandru Petrovici.

Duminică 27 octombrie orele 11 are loc Simpozionul Național Liedul Românesc în tradiția europeană: Cântecul de dor și Liedul de inspirație rusă, cu participarea personalităților de mare prestigiu ale muzicii românești Carmen Petra-Basacopol, Octavian Lazăr Cosma, Adrian Pop, Cornel Țăranu, Mihai Cosma, iar seara, la orele 19,00 este programată Gala Laureaților și Festivitatea decernării premiilor 2013.

Putem fi mândri de această adevărată ctitorie în cultura noastră, putem fi mândri de formidabilele noastre împliniri care au readus în conștiința publică liedul românesc în acești 10 ani. Noi orizonturi se deschid astfel acestei arte de suprem rafinament și tinerilor interpreți. Am convingerea că acest stil de supremă rigoare și frumusețe, cu linia muzicală pe care o impune este în același timp o mare școală pentru interpretul muzicii de operă, în care componenta belcanto îi definește pe cei mai de seamă artiști.

Maria Monica Bojin