Arhivă : Cronici Înapoi

Bursa Iolanda Mărculescu - ediția a XIX-a

Publicat: vineri, 18 Ianuarie 2013 , ora 12.59

În pregătirea unui muzician, prezența unui profesor de suflet are o însemnătate ce nu se poate măsura în cuvinte. Pentru soprana Georgeta Stoleriu, care a format de-a lungul timpului nume cunoscute ale scenei lirice românești și internaționale precum Ruxandra Donose, Felicia Filip, Liliana Nichiteanu, Mirela Zafiri și Irina Săndulescu, rolul de mentor i-a revenit Iolandei Mărculescu. În memoria acestei muziciene de prim rang, Georgeta Stoleriu a inițiat în 1995 o bursă destinată tinerelor talente, al cărei prim laureat a fost tenorul Marius Brenciu.

Joi, 17 ianuarie 2013, Universitatea Națională de Muzică din București a găzduit cea de-a XIX-a ediție a Bursei Iolanda Mărculescu, deschisă de un recital ce a fost oferit de sopranele Georgiana Simonov și Elena Dincă, deținătoarele bursei la ediția de anul trecut, care au fost acompaniate la pian de Inna Oncescu. Astfel, programul alcătuit din pagini muzicale create de Felicia Donceanu, Valentin Teodorian, Alfredo Catalani și Giacomo Puccini s-a încheiat cu prezentarea operei de cameră intitulată "Una volta alla corte del principe" a Feliciei Donceanu, lucrare ce a adus-o pe Georgeta Stoleriu în ipostază solistică alături de Verona Maier la clavecin și instrumente de percuție și, respectiv, Anca Iarosevici la viola da gamba. Aplauzelor ce au răsplătit seara muzicală le-au urmat anunțarea câștigătorilor din acest an ai Bursei Iolanda Mărculescu. Este vorba despre soprana Alexandra Tărniceru, de la clasa de canto a Claudiei Codreanu, dar și despre doi studenți ai Georgetei Stoleriu, basul Filip Panait, care a primit o bursă oferită de Ileana și Cătălin Ursu, și soprana Ana Maria Manea, care beneficiază de bursa primită din partea sopranei Felicia Filip în cadrul ediției.


Soprana Felicia Filip:

«Criteriile prin care se alege studentul căruia îi oferi o bursă sunt criteriile pe care, bineînțeles, le pune la bătaie doamna Georgeta Stoleriu, pentru că cine poate să judece mai drept decât dumneaei! Și nu știu dacă este întâmplător sau nu, port noroc acelui copil ce a primit bursa mea.»


Ana Maria Manea, una dintre câștigătorii din acest an ai bursei:

«Cu siguranță, este cel mai mare premiu pe care l-am primit vreodată și cred că în toată cariera posibilă pe care o să o am va însemna cel mai mare premiu și de suflet.»

Ce este doamna Georgeta Stoleriu pentru tine?

«Un mentor, un profesor, un părinte. Mai mult de atât… un părinte pe care-l iubesc din suflet.»


Demers singular în lumea muzicală românească, Bursa Iolanda Mărculescu nu reprezintă o competiție propriu-zisă, ci o răsplată a evoluției tinerilor muzicieni pe parcursul unui an. Și așa cum timpul a dovedit-o deja, așteptările Georgetei Stoleriu au fost de cele mai multe ori confirmate cu succes.


*

La mulți ani, doamnă Georgeta Stoleriu!

Mulțumesc.


Sunteți inițiatoarea Bursei Iolanda Mărculescu, pe care ați oferit-o joi seară (17 ianuarie 2013) pentru cea de-a nouăsprezecea oară. Ce semnificație are această bursă pe care o acordați în preajma zilei dumneavoastră de naștere?

Este un omagiu pe care îl aduc memoriei fostei mele profesoare, doamna Iolanda Mărculescu, căreia îi port din ce în ce mai multă recunoștință pe măsură ce timpul trece. Că o acord întotdeauna în preajma zilei mele de naștere este pentru că o consider ca unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care mi le pot face de ziua mea.


Care sunt criteriile pe baza cărora selectați bursierii?

De-a lungul unui întreg an, urmăresc studenții altor clase în audiții și examene. Desigur că în primul rând mă orientez asupra acelora care demonstrează resurse de perspectivă. După care, atât cât se poate, de la distanță, încerc să intuiesc și caracterul lor, deci datele extraprofesionale. Și, nu în ultimul rând, încerc să mă îndrept către aceia care simt că au nevoie de un ajutor material, cel puțin în acel moment. Aseară am acordat bursa mea unei domnișoare care studiază la clasa doamnei Claudia Codreanu, se numește Alexandra Tărniceru și este acum deja în ultimul an de studiu, adică anul II master. Alături de mine a fost, ca mai întotdeauna, Felicia Filip, care acordă și ea o a doua bursă Iolanda Mărculescu; anul acesta a acordat-o unei domnișoare din anul III, se numește Ana Maria Manea. Dar aseară a fost încă o surpriză, și anume faptul că din Canada, Ileana Ursu și soțul său Cătălin Ursu, doi foști redactori la Radio, au dorit să acorde o bursă în memoria doamnei Iolanda Mărculescu, și au acordat-o unui bas, care este în anul IV, Filip Panait.


Care sunt proiectele dumneavoastră pentru perioada următoare?

Pregătesc un alt concert, tot aniversar, la Biblioteca Metropolitană, în 28 ianuarie, în cadrul Stagiunii "După-amiaza unui interpret", unde vom fi sărbătorite și doamna Felicia Donceanu și eu, pentru că amândouă suntem născute în ianuarie. Am un recital în martie cu Studioul de muzică veche. Voi face parte dintr-un concurs de selectare a unor piese de compoziție, desfășurat într-un parteneriat româno-american ș.a.


Reportaj realizat de Alexandra Cebuc