Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea 'Magic Summer' - Liviu Prunaru și invitații săi la Ateneul Român

Publicat: joi, 9 August 2012 , ora 15.56

Festivalul Magic Summer a continuat miercuri, 8 august 2012, la Ateneul Român cu un concert cameral susținut de violonistul Liviu Prunaru, concertmaestru al Orchestrei Concertgebouw din Amsterdam și de invitații săi: pianista Maruxa Llorente din Spania, violonista Valentina Svyatlovskaya Prunaru, violistul Cristian Ifrim, care activează de asemenea în Spania, contrabasistul Dorin Marc – profesor la Nürnberg, violoncelistul Marin Cazacu, violoniștii Rafael Butaru și Roxana Oprea – concertmaeștri în Orchestra Română de Tineret și violistul Cristian Andriș, prima violă a aceluiași ansamblu, muzician care a studiat în Spania, Germania și Elveția.

Pentru prima parte a concertului a fost aleasă o lucrare în primă audiție românească – Octetul de coarde în Si bemol major de Max Bruch, finalizat de compozitor în 1920, la vârsta de 82 de ani și cu doar câteva luni înainte de sfârșitul vieții. Lucrarea nu a fost publicată până în 1996 și, deși aparține secolului XX, stilul componistic rămâne legat de romantism. Violonistul Liviu Prunaru ”a dat tonul” ansamblului, care a reflectat prin interpretare melancolia, dramatismul sau exuberanța fiecărei părți a partiturii.

A urmat, în partea a 2-a, Cvintetul cu pian nr.2 op.81 de Antonin Dvoűák, despre care Liviu Prunaru a afirmat: „...este o dorință mai veche a mea de a-l face. Toată lumea se dezice la acest cvintet, dar mă bucur că am găsit mușterii acum și toată lumea s-a bucurat, a zis ”vai ce piesă frumoasă”. Vă dați seama pentru mine este miere la inimă”.

Se poate spune că violonistul și-a găsit într-adevăr ”mușterii”: pianista Maruxa Llorente, violonista Valentina Prunaru, violistul Cristian Ifrim și violoncelistul Marin Cazacu au realizat frumoase dialoguri instrumentale dar și momente de tutti reușite, din care am simțit bucuria de a cânta muzică de cameră, de a-ți asculta și a-ți completa partenerii de scenă.

Cum s-a simțit pe scenă alături de acești muzicieni violonistul Liviu Prunaru, am aflat imediat după finalul concertului: „Sentimentele se îmbulzesc acum în cap, suntem fierbinți după acest program tumultuos.  Primează sentimentul de plăcere și de mândrie că am putut să cânt cu așa artiști valoroși și mai ales că toți români, chiar și soția mea care este rusoaică tot româncă este (râde). Așa că a fost o mare bucurie și chiar când am terminat, soția mi-a zis ”Am cântat la Ateneu, îți dai seama?!” Mare plăcere, întotdeauna și mai ales când vin acasă, vă dați seama, este o bucurie personală pentru mine.”

Pe Liviu Prunaru îl mai puteți asculta în România...

 „…pe 11 august la Sinaia, apoi va fi din nou un duel cu Gabriel Croitoru, niște concerte la Cluj, Craiova și din nou la București în noiembrie, când voi veni cu Concertul de Dvoűák”.

Reportaj de Andreea Chiselev