Arhivă : Cronici Înapoi

In memoriam Anton Șuteu

Publicat: joi, 14 Iunie 2012 , ora 14.28

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România a organizat miercuri, 13 iunie 2012, un eveniment omagial dedicat memoriei compozitorului și profesorului Anton Șuteu, care a părăsit această lume în urmă cu aproape doi ani.

Pe lângă momentele muzicale susținute de interpreți precum George Natsis, Livia Tudor, Petrică Andrei Trio și Andrei Tudor, evenimentul a cuprins lansarea compact-discului "In memoriam Anton Șuteu - De vorbă cu mine" și a cărții "Deschideți poarta soarelui", în care compozitorul vorbește despre creația sa.

Numeroși muzicieni, prieteni și foști studenți, au fost prezenți în aula Palatului Cantacuzino pentru a-și aminti de Anton Șuteu.

La finalul concertului omagial l-am rugat pe Adrian Iorgulescu, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, să ne vorbească despre relația profesională și de prietenie cu Anton Șuteu.

«A fost o manifestare mai complexă și un prilej de a omagia o personalitate foarte puternică și care a marcat în mare măsură destinul muzicii ușoare românești. A fost un mare compozitor, un om care a avut o școală temeinică - a terminat Compoziția. A fost, pentru Universitatea de Muzică din București, realmente un ctitor de școală, pentru că a fondat Clasa de muzică ușoară și de jazz.

În percepția tuturor celor prezenți astăzi, el este o prezență vie. Personal, m-a legat o prietenie de decenii de Anton Șuteu. El și-a pus pecetea pe activitatea la nivel universitar și la nivelul Uniunii Compozitorilor, a fixat niște repere în muzica ușoară românească și a legat niște prietenii. Așa ne este dat nouă, compozitorilor, ca muzica să ne supraviețuiască. Într-adevăr, Anton Șuteu are o muzică ce, cu siguranță, i-a supraviețuit.»


Reportaj de Andreea Chiselev