Arhivă : Cronici Înapoi

1972: cultură, muzică, radio/ 2012: cultură, muzică, Radio România Muzical

Publicat: luni, 3 Septembrie 2012 , ora 15.21

O generație, un anno Domini. Luminița Constantinescu, Adriana Rogovschi, Speranța Rădulescu, Vasile Șirli, regretata Rodica Sava. Sunt câțiva din cei care au absolvit Universitatea Națională de Muzică din București în 1972, iar sâmbătă, 1 septembrie, acea generație s-a reunit, din nefericire în formulă restrânsă, după 40 de ani. "Bine ați revenit la Conservator", le-a urat rectorul Dan Dediu muzicienilor care au dus tradiția românească pe aproape toate continentele.

Promoția 1972 a scris și o carte, "Destine muzicale", cuprinzând povestea acestor patru decenii: emisiuni de radio și televiziune, înregistrări muzicale, cariere pedagogice și interpretative.

Strigând catalogul din 1972 al Facultății de Muzicologie, Compoziție, Pedagogie și Dirijat cor, muzicologul Viorel Cosma i-a rugat pe absolvenți să se prezinte și prin viu grai. Pe una din primele file ale registrului - Arion Mihaela, care a declarat drept cea mai importantă realizare a sa singurul post de radio de muzică clasică din România, pe care a luptat să-l creeze, să-l dezvolte și să-l mențină. Singurul care vă oferă cultură muzicală pentru spirit și relaxare pentru suflet, Radio România Muzical își datorează existența doamnei Mihaela Doboș. Iat-o vorbind despre generația sa și despre postul pe al cărui site vă aflați:


«Cum poți privi generația mea? O privesc cu toată dragostea și cu toată admirația pentru că s-a dovedit a fi una din cele mai bune generații de absolvenți ai Conservatorului "Ciprian Porumbescu" din București. Sunt oameni care s-au împlinit; sunt profesori universitari doctori, sunt cercetători, realizatori de radio și televiziune, profesori care și-au dedicat viața copiilor - ceea ce nu este puțin lucru, instrumentiști, soliști. Iată că ceea ce ne-au învățat maeștrii noștri - nume importante pentru muzica românească, mă gândesc la Ștefan Niculescu, Alexandru Pașcanu, Victor Iușceanu, Grigore Constantinescu, Viorel Cosma, Octavian Lazăr Cosma, Dan Buciu, Dinu Ciocan - s-a vădit a fi o bază pentru devenirea noastră ulterioară. România Muzical este sufletul meu! Este postul pentru care am luptat să fie înființat, în primul rând, și apoi să existe. Mă bucur că el trăiește și sper să se extindă și să fie în continuare ceea ce trebuie să fie un post într-o țară civilizată în care cultura trebuie să-și câștige locul binemeritat.»

Maria Monica Bojin