Arhivă : Cronici Înapoi

Dinamism și exuberanță, în Stagiunea de Compoziție Britanică

Publicat: miercuri, 26 Ianuarie 2011 , ora 12.11

Centrul Național de Artă "Tinerimea Română" a găzduit în seara de 25 ianuarie 2011 cel de-al doilea recital din cadrul Stagiunii de Compoziție Britanică, inițiată de British Council din București.

Seara muzicală înscrisă într-un program internațional destinat promovării muzicii contemporane engleze, a fost precedată de o conferință susținută la Universitatea Națională de Muzică din București de Simon Bainbridge și Philip Cashian. Cei doi compozitori au prezentat cu acest prilej lucrările incluse în programul muzical, răspunzând întrebărilor adresate de audiența alcătuită din compozitorii Doina Rotaru, Livia Teodorescu-Ciocănea, Dan Dediu, Bogdan Vodă, dar și din studenții instituției. S-a vorbit despre conceptele de timp și distanță în muzică, despre școala de compoziție din Marea Britanie, dar și despre căutarea unor modalități noi de exprimare prin intermediul limbajului muzical.

Lucrarea în jurul căreia a fost gândit programul recitalului - oferit de cinci dintre membrii Ansamblului "Profil", condus de Dan Dediu - s-a intitulat simplu, Piano Trio și a fost creată de compozitorul Simon Bainbridge. Protagoniștii piesei - ce a durat aproximativ 15 minute - au fost Diana Moș - vioară, Adriana Maier - pian și Alexandru Duțulescu - violoncel, cei care au redat muzical contrastele dintre continuitatea statică a primei secțiuni și acumularea graduală a tensiunii, prin diferite ipostaze ale unor acorduri de la 8 la 12 sunete - în secțiunea ultimă.

Între lucrările semnate Johnathan Harvey, Philip Cashian, John Taverner și Harrison Birtwistle, compoziția lui Joe Cutler, ce a încheiat cel de-al doilea episod al Stagiunii de Compoziție Britanică, a însemnat o explozie de dinamism și exuberanță, datorată varietății ritmice, structurilor repetitive și efectelor sonore realizate de violoniștii Diana Moș, Petru Nemțeanu, pianista Adriana Maier, violistul Marian Movileanu și violoncelistul Alexandru Duțulescu: de fapt, o transpunere pe note muzicale a ideii de mașinărie muzicală complicată și misterioasă, numită Jiggadybox.

Alexandra Cebuc