ACUM:
19.00
Concertele roz
Urmează: 20.30 Bucureștiul muzical de altădată Despre timpuri de altădată și muzica acelor vremi.
Apoi: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.

Arhivă : Cronici Înapoi

Ansamblul RARO la Săptămâna Culturală

Bookmark and Share
Publicat: miercuri, 8 Septembrie 2010 , ora 15.53

Luni, 6 septembrie 2010, am avut ocazia să asist la un recital oferit de trei dintre membrii Ansamblului RARO în Sala "Mitiță Constantinescu" a Băncii Naționale a României. Un loc în care am pășit pentru prima dată și care m-a surprins prin faptul că la prima vedere pare o simplă sală de conferințe, ce se transformă, însă, pe măsură ce îi descoperi detaliile arhitecturale, într-un splendid spațiu neo-clasic. Și cred că ar fi interesant de adăugat că atât clădirea Ateneului Român - unde, de altfel, a avut loc concertul de inaugurare a Săptămânii Culturale organizate de Banca Națională - cât și Palatul Băncii Naționale a României au fost proiectate de același arhitect, Albert Galeron.

Un loc oarecum neconvențional pentru desfășurarea unei după-amiezi muzicale, pe care am petrecut-o în compania pianistei Diana Ketler, a violonistei Corinne Chapelle și a violistului Răzvan Popovici. Muzicienii au ales să cânte în acest recital Trio-ul "Kegelstatt" pentru vioară, violă și pian de Wolfgang Amadeus Mozart, Sonata pentru vioară și pian în La major de Cesar Franck și 3 piese pentru vioară, violă și pian de Max Bruch.

Trio-ul mozartian a fost cântat echilibrat, cu temele principale redate de toți cei trei instrumentiști în același mod, ceea ce a adus coerență acestei versiuni interpretative. O versiune în care aș fi simțit, totuși, nevoia unei mai mari atenții pentru detaliile de tipul ornamentelor, care au sunat nu de puține ori neîngrijite.

După Trio "Kegelstatt" am ascultat 3 piese de Max Bruch, scrise - de altfel ca și trio-ul mozartian - pentru clarinet, violă și pian în varianta originală.

Recitalul s-a încheiat cu binecunoscuta Sonată de Cesar Franck, în care am admirat sunetul violonistei Corinne Chapelle și am fost oarecum intrigată de interpretarea Dianei Ketler, care părea extrem de agitată în partitura pianului.

Săptămâna culturală organizată de Banca Națională a României va continua joi, 9 septembrie, cu spectacolul "Confesiuni despre viață și artă" ce îl va avea ca protagonist pe maestrul Radu Beligan.


Irina Cristina Vasilescu