Arhivă : Cronici Înapoi

Ansamblul «Raro» la Musikverein din Viena

Publicat: miercuri, 19 Mai 2010 , ora 10.54

Ansamblul "Raro" - fondat de violistul Răzvan Popovici, a fost inițiatorul și realizatorul unei originale seri de muzică, găzduite duminică, 16 mai 2010, de Musikverein, în capitala Austriei. Recitalul a avut loc într-una dintre sălile noi ale complexului, destinate concertelor camerale de o factură mai modernă, și anume în așa-numita "Sală de Sticlă". Am asistat la un program aparte, construit de ansamblul Raro cu inventivitate și nerv, pornind de la romanul "Maestrul și Margareta" de Mihail Bulgakov.

Pianista Diana Ketler, originară din Letonia, membră în ansamblul Raro, scria în programul de sală: «Maestrul și Margareta» este o carte atât de complexă, încât cu greu îti poți imagina o muzică adecvată. Pe lânga compozitori ruși, oarecum la îndemână, am avut ideea mai neobișnuită, de a aduce aici în joc tangoul».

Ansamblul Raro a zugrăvit, așadar, folosind culorile dansului argentinian, «insomnii, neliniști, spaime, puteri demonice» și a făcut apel la timbrul unui instrument înrudit cu acordeonul, bandoneonul. Printre instrumentiștii ansamblului, muzicieni tineri formati în centre muzicale din Germania și din Anglia, s-a numărat, la contrabas un alt compatriot al nostru, Petru Iuga, deținător al mai multor premii internaționale și profesor la Universitatea de Muzică din Mannheim ; și - cu deosebit efect - bandoneonistul argentinian Marcelo Nisinman.

Fragmentele literare au fost citite de Karl Markovics, actor austriac, binecunoscut protagonist al unor seriale de televiziune și deținătorul rolului principal în filmul «Falsificatorul», distins cu Premiul Oscar la categoria «Cel mai bun film străin» în anul 2007. Markovics a «modulat» cu virtuozitate între replicile diferitelor personaje ale romanului «Maestrul și Margareta», ceea ce a contribuit mult la reușita serii. Datorită muzicii alese cu ingeniozitate de ansamblul Raro, recitalul a dobândit un plus de rafinament. Am ascultat piese de Șostakovici și Prokofiev, iar muzica de Astor Piazzolla și piesa originală scrisă de Marcelo Nisinman au reprodus atmosfera fantastic-bizară, umorul caustic și strania poezie a cărții lui Mihail Bulgakov.

Haiganuș Preda-Schimek