Arhivă : Cronici Înapoi

Un nou CD apărut la Editura Casa Radio

Publicat: joi, 6 Mai 2010 , ora 15.56

În seria manifestărilor prilejuite de comemorarea a 55 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Enescu, s-a înscris și evenimentul desfășurat în seara de 5 mai 2010 în Foaierul Studioului "Mihail Jora" din București. Pauza concertului susținut de Orchestra de Cameră Radio sub bagheta dirijorală a lui Horia Andreescu și care a avut-o solistă pe pianista Mihaela Ursuleasa a fost rezervată lansării celui mai recent compact-disc apărut la Editura Casa Radio, intitulat George Enescu - Vocea naturii. Au prezentat muzicologul Viorel Cosma și Tiberiu Comandașu, reprezentant din partea editurii.

Noua apariție discografică - un "portret" componistic George Enescu, oferit într-o formulă grafică modernă - este dedicată exclusiv creației muzicianului român, iar interpretarea lucrărilor muzicale incluse pe acest compact-disc aparține membrilor Orchestrei Naționale Radio, conduși de dirijorul Horia Andreescu. De la Poema română, prima lucrare a catalogului enescian până la Simfonia de cameră, compusă de către muzician în penultimul an al vieții, acest disc include totodată opusuri inedite, precum poemul simfonic Vocea naturii și piesa Au soir pentru suflători.


Cum apare această inițiativă în peisajul muzical românesc, am aflat de la criticul muzical Dumitru Avakian:

«Indiscutabil, lansarea unui disc Vocea naturii care are în centrul său personalitatea lui George Enescu reprezintă o obligație de onoare a Orchestrei Naționale Radio, a Societății Române de Radiodifuziune și, evident, a dirijorului Horia Andreescu, temeinic atașat ideii de a lumina zone ale spiritualității enesciene.

A reuni lucrări care reprezintă o extensie a creșterii spirituale enesciene - de la Poema Română op.1 până la Simfonia de cameră op.33, ultimul opus - constituie într-adevăr o "antrepriză", care onorează întru totul instituția și pe dirijorul Horia Andreescu, un muzician care în întreaga sa activitate a considerat o obligație să promoveze spiritualitatea românească și creația lui George Enescu.

După părerea mea, este o realizare care trebuie să intre în firescul a ceea ce Societatea Română de Radiodifuziune realizează, de altfel, prin artiștii cei mai reprezentativi ai actualei generații de muzicieni.»
Alexandra Cebuc