Arhivă : Cronici Înapoi

In memoriam - Ștefan Gheorghiu

Publicat: miercuri, 17 Martie 2010 , ora 16.00

S-a stins din viață cu puțin timp în urmă maestrul școlii românești de vioară, Ștefan Gheorghiu. Născut în 1926, elev al lui Eduard Caudella, aplaudat de George Enescu, la recomandarea căruia a intrat la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris, Ștefan Gheorghiu a debutat ca solist de orchestră la 17 ani, sub bagheta lui Mihail Jora.

În prima ediție a Festivalului "Internațional George Enescu", a primit, împreună cu fratele său, pianistul Valentin Gheorghiu, premiul I pentru cea mai bună interpretare a Sonatei a 3-a "în caracter popular românesc" de Enescu.

Maestrul Ștefan Gheorghiu a fost nu doar un excelent interpret, ci și un pedagog desăvârșit: printre studenții domniei sale se numără nume celebre astăzi, precum Corina Belcea, Mihaela Martin, Silvia Marcovici, Gabriel Croitoru, Irina Mureșanu, Alexandru Tomescu, Florin Paul, Adelina Oprean. Notorietatea maestrului Ștefan Gheorghiu în domeniul pedagogiei a făcut să fie invitat în juriile unor prestigioase concursuri - "Marguerite Long - Jacques Thibaud" de la Paris, "Paganini" din Genova, "Regina Elisabeta" de la Bruxelles, "Wieniawski" din Poznan, în Polonia, "Tibor Varga" din Sion, Elveția.

Modest, maestrul Ștefan Gheorghiu spunea într-un interviu: Am căutat să slujesc muzica, nu să mă slujesc eu de muzică.

Dumnezeu să-l odihnească!


Violonista Mariana Sârbu:

«Pentru mine Ștefan Gheorghiu a fost una dintre persoanele minunate pe care le-am cunoscut de-a lungul vieții, care mi-a dat extrem de mult din punct de vedere muzical, omenesc. Poate că ar fi putut să trăiască mai mult ca să dea tot ce știa despre muzică și despre vioară tinerilor dornici să învețe. Este o mare pierdere și o mare durere pentru noi toți.

Am foarte multe amintiri extraordinare legate de maestrul Gheorghiu. Ultima este din 27 decembrie 2009 - ultimul Sfânt Ștefan pe care l-am petrecut împreună. Am fost extrem de norocoasă să-l prind încă într-o formă destul de bună. Era extraordinar de lucid, era întotdeauna aceeași persoană de un spirit extraordinar, dar bineînțeles că fizic era foarte slăbit.

Am decis - probabil îmboldiți de un simț pe care îl ai uneori în tine, dar pe care niciodată nu ți-l explici - că este absolut necesar să-l vedem. Și am fost cu soțul meu să-l vedem. Am petrecut exact o zi la București - în 27 decembrie -, zi în care am stat cu el și ne-am amintit de anii din urmă când eram studenți, tineri, iar el era profesor la Conservator. A fost extraordinar. Cred că și el a fost fericit, dar cei mai fericiți am fost noi atunci.»


Violonistul Gabriel Croitoru:

«Vreau să transmit cele mai sincere condoleanțe din partea mea și a familiei mele, doamnei Gheorghiu, copiilor lui - Irina și Andrei -, fratelui lui - Valentin Gheorghiu. Despre maestrul Ștefan Gheorghiu toată lumea are numai cuvinte de laudă. A fost unul dintre cei mai renumiți profesori de vioară din lume și ne bucurăm că școala românească l-a avut ca mentor atâtea zeci de ani. Eu mă număr din fericire printre discipolii maestrului. Din păcate, iată că viața nu iartă pe nimeni.»


George Cosmin Bănică, concert-maestru al Orchestrei "Tonhalle" din Zurich:

«Este foarte greu să spui ceva în aceste momente. O să-i simțim lipsa cu toții pentru că a fost un om extraordinar. A fost prieten cu noi, a știut să se apropie de noi și acesta este motivul pentru care l-am iubit cu toții atât de mult. Cât despre profesorul Ștefan Gheorghiu, cred că școala românească a suferit astăzi o pierdere ireparabilă. A fost un profesor extraordinar. Nu are rost să spun acum câți violoniști excepționali au ieșit din mâna lui.»