ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Cronici Înapoi

Selecția națională pentru "Eurovision Young Musicians" 2010

Bookmark and Share
Publicat: marți, 16 Martie 2010 , ora 15.09
Eurovision Tineri muzicieni este o ocazie de a-i vedea pe unii dintre cei mai buni tineri artiști într-un spectacol veritabil. Publicul însuși poate asista la concurs și poate sta martor în fața virtuozității acestor tineri talentați. Întregul cadru este plin de emoție, un sentiment pe care îl resimt nu doar concurenții, ci și părinții lor, veniți să îi susțină, și întregul public.

Evenimentul a fost prezentat de Marius Constantinescu și de Camelia Văcaru de la TVR Cultural. Ceea ce cred că face această competiție și mai grea este faptul că artiștii trebuie să facă față presiunii camerelor de luat vederi, a indicațiilor de tot felul. Iar pe lângă acestea, duminică, 14 martie 2010, s-au adăugat și unele probleme tehnice. De vreo câteva ori s-a întrerupt lumina pe scenă, chiar în timpul evoluției oboistului Raymond Cimpoieșu. Acesta a trecut cu bine de moment. Aici trebuie lăudată și orchestra. O parte dintre instrumentiști se aflau într-o semiobscuritate care cred că le făcea imposibilă citirea partiturii. S-au descurcat însă excelent, dovendind că sunt adevărați profesioniști.

Iată care sunt cei șase tineri artiști care s-au luptat pentru a ajunge să reprezinte România la Finala de la Viena din 14 mai 2010: pianiștii Maria Elisabeta Zdralea și Dragoș Dimitriu, percuționistul Andrei Voica, oboistul Raymond Cimpoieșu, violoncelistul Ștefan Cazacu și violonista Ioana Cristina Goicea. Toți acești tineri se află la un nivel extraordinar și îmi închipui că a fost foarte greu pentru juriu să aleagă un câștigător. Acesta a fost Ștefan Cazacu, în vârstă de 16 ani care a intepretat partea a V-a din Concertul pentru violoncel și orchestră de suflători de Friedrich Gulda. Juriul a fost prezidat de prof. univ.dr. Valentina Sandu Dediu și a fost compus din pianistul Horia Mihail, violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Răzvan Suma, flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, dirijorul Tiberiu Soare, muzicologul Oltea Șerban Pârâu și realizatoarea TV Valentina Băințan.

Cei șase tineri au fost acompaniați de Orchestra Națională de Tineret, dirijată de maestrul Horia Andreescu. Ansamblul a sunat excelent, datorită maestrului Horia Andreescu care a știut să reliefeze particularitățile fiecărei partituri, dar și datorită instrumentiștilor care au surprins printr-o interpretare plină de nerv și energie.


În final, iată ce declară marele câștigător de aseară, violoncelistul Ștefan Cazacu, fiul maestrului Marin Cazacu:

"Pe scenă a fost minunat. Aș mai fi vrut să cânt o dată, de plăcere. Sunt foarte bucuros că am câștigat. La Viena nu voi reprezenta doar România, ci și pe colegii mei care au participat în această seară, pe care îi felicit."

Cum ți-a venit ideea de a alege o piesă așa de explozivă pentru acest concurs?

A fost și ideea tatălui meu. După ce ne-am sfătuit destul de mult timp, recunosc, am ales piesa aceasta care mi se pare de efect.Clasamentul final:

Ștefan Cazacu, 16 ani - violoncel

Ioana Cristina Goicea, 17 ani - vioară

Dragoș Dimitriu

Raymond Cimpoieșu, 17 ani - oboi ex aequo

Andrei Voica, 18 ani - marimba ex aequo

Elisabeta Zdralea, 16 ani - pian

Petra Gherasim