Arhivă : Cronici Înapoi

Cronici

Publicat: vineri, 2 Octombrie 2009 , ora 14.27
La finalul saptamânii trecute, între 2 si 4 octombrie, am asistat la ultimele concerte din cadrul Festivalului Beethoven de la Bonn.

Un festival Beethoven la Bonn a fost înfiintat în 1845 de însusi Franz Liszt - versiunea contemporana a acestui festival dateaza însa din 1999. Anul acesta, Beethovenfest s-a desfasurat între 4 septembrie si 3 octombrie - este vorba despre câte un concert sau doua concerte zilnic, sustinute în diverse sali din Bonn, dar si din alte orase limitrofe.

Desigur, fiind un festival înca tânar, Beethovenfest nu are înca consistenta unor evenimente de traditie, asa cum este Festivalul Enescu, cu care noi suntem atât de bine familiarizati. Însa numele cu greutate nu lipsesc: pe la Bonn au trecut anul acesta dirijorii Paavo Jarvi, Gustavo Dudamel, Valeri Gergiev, violonistii Christian Tetzlaff si David Garrett sau pianistii Elisabeth Leonskaja si Andreas Staier. Printre artistii invitati s-a numarat si tânarul pianist român Teo Gheorghiu, pe care l-am putut admira si la Festivalul Enescu 2009.

Ultimele trei concerte din festivalul Beethoven de la Bonn au fost total diferite: vineri, 2 octombrie, Corul Music Koln si Das Neue Orchester au fost conduse de Christoph Spering, un dirijor cu o solida reputatie în zona interpretarilor pe instrumente de epoca, în oratoriul Elias de Felix Mendelssohn. A fost o versiune curata, în stilul numit autentic, însa fara o stralucire deosebita.

Sâmbata, 3 octombrie, la casa Schumann am asistat la formidabilul recital sustinut de un contrabasist din Bielorusia Stanislav Anisanka, câstigator al concursului ARD 2009, acompaniat de pianista Dunia Robotti. Fost discipol al lui Dorin Marc, tânarul de 26 de ani a demonstrat ca instrumentul sau, contrabasul, poate fi cu mult mai mult decât o simpla prezenta într-o orchestra.

Si tot sâmbata, dar seara, festivalul Beethoven de la Bonn s-a încheiat cu concertul sustinut de Orchestra de Camera Mahler, dirijata de Kent Nagano. Un program pretentios: Marea fuga op.133 de Beethoven în versiune pentru orchestra de coarde, Metamorfozele lui Richard Strauss si Simfonia 1 de Brahms - si o versiune interiorizata, cu o foarte buna prestatie a coardelor. Un final frumos pentru un festival cu un buget de 4 milioane de euro, din care doar 1,5 milioane vin din partea statului german.

Si daca mergi la Bonn, este obligatoriu sa vizitezi casa în care s-a nascut Beethoven - un adevarat loc de pelerinaj pentru cei care iubesc muzica titanului de la Bonn, dar si casa Schumann, adica cladirea ce a adapostit ospiciul în care s-a stins Robert Schumann în 1856. Dealtfel, în vechiul cimitir din Bonn se gasesc si mormintele familiei Clara si Robert Schumann. Însa mai multe veti afla în editiile emisiunilor Music box din 12 si 19 octombrie, lunea, de la ora 20.
Cristina Comandasu