Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Marin Cazacu, directorul Centrului Național de Artă 'Tinerimea Română'

Publicat: luni, 3 August 2020 , ora 11.53

A XXI-a ediție a Festivalului Internațional "Enescu și muzica lumii" creat de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, va avea loc la Sinaia, în perioada 2 - 19 august 2020. Evenimentele muzicale din acest an se vor desfășura în aer liber, în spații puse la dispoziție de Muzeul din Sinaia, Parcul Dimitrie Ghica, Centrul Cultural "Carmen Sylva", Cazinoul din Sinaia și Biserica romano-catolică. Festivalul, organizat de Centrul Național de Artă "Tinerimea Română" împreună cu Primăria orașului Sinaia, va prezenta publicului un program de 14 de concerte și recitaluri.

Pentru a afla mai multe detalii, l-am contactat pe Marin Cazacu, directorul Centrului Național de Artă "Tinerimea Română", inițiatorul Festivalului Internațional "Enescu și muzica lumii".


Bună ziua și bine v-am găsit! Ne-ați pregătit o ediție care, din cauza pandemiei, se va desfășura exclusiv în aer liber. Ați reușit să păstrați toate programele gândite inițial?

Din păcate, nu, pentru că toate orchestrele care erau programate să participe la Festivalul Internațional "Enescu și muzica lumii" de la Sinaia erau orchestre de o dimensiune de aproximativ 85 de muzicieni fiecare. Dat fiind faptul că distanțele dintre muzicieni trebuie acum regândite, ca să păstrăm această distanțare, ne-am adaptat tot repertoriul și toată gândirea la ansambluri mult mai mici, de maxim 32 de persoane.


Aveți deja un public al festivalului. Ce noutăți repertoriale și ce invitați noi veți prezenta melomanilor?

Noi, în fiecare an, dedicăm acest festival tinerilor, în mod special, având o participare în proporție de 90 la sută de tineri muzicieni. Deci, cu alte cuvinte, putem spune că acest festival, care a fost legat de numele lui George Enescu - în locul unde el la rândul lui a fost sprijinit de către familia regală și, la rândul lui, a oferit lecții de vioară unor mari muzicieni printre care și Yehudi Menuhin - și-a păstrat această dorință și perspectivă de a sprijini tinerii la început de carieră.

Avem cele patru orchestre naționale de tineret ale României: Orchestra Junior, cu categoria de vârstă 12-15 ani, care va fi dirijată de tânărul dirijor Andrei Stănculescu; Orchestra Romanian Sinfonietta, care va fi dirijată și va avea ca solist în același timp pe violonistul de origine rusă care trăiește la Londra, Aleksandr Sitkovetski; vom avea, de asemenea, Orchestra Română de Tineret cu maestrul Cristian Mandeal, avându-l solist pe Ștefan Cazacu la violoncel și Orchestra Națională Simfonică a României - un fel de selecționată a celor mai buni tineri care au făcut și fac parte din aceste ansambluri de tineret - care va avea un program exclusiv simfonic, fără participarea unui solist și va fi dirijată tot de maestrul Cristian Mandeal, având un repertoriu foarte dificil.

Noutatea acestei ediții este că, în afara orchestrelor clasice simfonice în care se pregătesc tinerii muzicieni, ei se vor alcătui în ansambluri camerale de la doi până la opt membri care vor prezenta o muzică diferită, pentru că se pornește de la muzica clasică, pentru ca apoi să meargă și spre alte zone, cum ar fi muzica de divertisment, cea de jazz și nu numai.

Acest festival, iată, se desfășoară la cea de-a XXI-a ediție la Sinaia, cu sprijinul extraordinar al Primăriei din Sinaia; publicul are de ales din 14 concerte și recitaluri în intervalul 2-19 august. Se încheie pe 19 august, dată care coincide cu ziua de naștere a lui George Enescu.


Apropo de repertoriu, revenind la muzica clasică, am remarcat în program o seară dedicată exclusiv compozițiilor lui Joseph Haydn. Există un motiv pentru care ați ales să-i dedicați un program integral?

Da, pentru că am dorit ca fiecare orchestră să aibă un repertoriu diferit și pentru că educația pe care noi o propunem tinerilor muzicieni este să treacă prin stiluri diferite. În anul acesta, Orchestra Junior, de exemplu, va aborda lucrări de Leopold Mozart, Mozart de început și după aceea un pic de muzică de film ca să se familiarizeze și cu acest limbaj. Orchestra Romanian Simfonietta va avea în program lucrări din barocul italian - celebrele Anotimpuri de Antonio Vivaldi, cu solist Aleksandr Sitkovetski, o simfonie de început a lui Felix Mendelssohn-Bartholdy și celebra Romanță în Fa major de Beethoven. Pentru că este an Beethoven, avem câteva lucrări ale marelui compozitor în programele noastre. Un program clasic! Haydn este unul dintre marii compozitori care au lăsat urme puternice în istoria muzicii, a fost inspirativ pentru alți compozitori și iată, avem în programul lui celebra Serenadă pentru orchestră de coarde, avem Concertul pentru violoncel și orchestră în Re major și una dintre simfoniile cu puțini suflători, pentru că așa este alcătuită orchestra, Simfonia nr. 60, Distratul.

Orchestra cea mare, Orchestra Simfonică a României, va avea un repertoriu care include un divertisment de Mozart, celebra Serenadă pentru orchestră de coarde de Piotr Ilici Ceaikovski și Simfonia simplă de Benjamin Britten.


În ceea ce privește participarea publicului, păstrați accesul liber, precum la edițiile precedente? Cum veți organiza intrarea la concerte?

Accesul este liber, dar în limita unui număr de 500 de persoane. Sigur, nu toate spațiile pe care le folosim sunt de o asemenea dimensiune, deci, cu siguranță că ne vom încadra foarte bine în această restricție.


În caz de vreme nefavorabilă, cum veți proceda?

În caz de vreme nefavorabilă vom reprograma concertele, poate găsim și o altă oră dacă vedem că este posibil, vom urmări foarte atent buletinul meteo. Noi încercăm să ne adaptăm ca să ne bucurăm și noi și publicul, de muzica clasică.


Vă mulțumesc mult pentru informații și vă doresc succes!

Mulțumim.


Interviu realizat de Florica Jalbă