Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Dan Popescu, Clubul Rotary Pipera

Publicat: joi, 11 Iunie 2020 , ora 11.51


15 iunie este ultima zi de înscriere pentru cei care doresc să obțină bursa Moștenitorii României muzicale, oferită de Clubul Rotary Pipera și Radio România Muzical. Clubul Rotary Pipera asigură o finanțare de 4000 euro, iar dl Dan Popescu este membru delegat din partea clubului în juriul competiției pentru această bursă.

Această pandemie de coronavirus ne-a dat tuturor viețile peste cap și multe proiecte care trebuiau să se deruleze, așa cum le gândisem la începutul anului, și-au schimbat soarta. Însă nu și Bursa "Moștenitorii României Muzicale", și aceasta grație implicării absolut generoase și nemaipomenite, aș putea spune, a Clubului Rotary Pipera. De ce ați ales să susțineți în continuare această bursă?

Da, într-adevăr, pandemia cred că pe mulți ne-a pus un pic pe pauză, cel puțin la început. Și probabil toată societatea și toate ramurile ei atât în zona economică, cât și în zona culturală... suntem afectați cu toții, nu? În schimb, dacă e un lucru care ne reprezintă pe noi ca oameni, este puterea de a ne adapta și de a vedea mai departe în perspectivă cum putem să ne rămânem loiali valorilor noastre. Pentru noi, Rotary Pipera, acest proiect de suflet - Moștenitorii României Muzicale - pe care-l avem în parteneriat cu Radio România Muzical, este un proiect de perspectivă, de termen lung, motiv pentru care considerăm că este esențial poate tocmai în aceste momente, în momente dificile, să continuăm să susținem talentele tinere, merituoase ale lumii muzicale de calitate, ale interpreților români și viitorului acestora.


Aceasta într-un context în care, trebuie să spunem, muzicienii sunt una dintre categoriile sociale cele mai grav afectate de această pandemie. Mulți dintre ei, practic, și-au pierdut pâinea de zi cu zi. Cu atât mai grav sunt afectați muzicienii tineri, care sunt abia la început și care cu certitudine au nevoie de sprijin. Știu că sprijinirea tinerilor este, de asemenea, unul dintre obiectivele cluburilor Rotary, în special al clubului Rotary Pipera, așa că vă rog să ne spuneți mai multe despre asta.

Unul dintre obiectivele noastre este acela de a oferi șanse, oportunități și, de ce nu, și exemple generațiilor tinere. Și acum mă refer în sens larg, nu numai în domeniul muzical, ci în general, în business, în orice vocație, pentru că clubul Rotary este un cumul de profesioniști, de oameni dedicați vocațiilor pentru care s-au specializat și orice vocație are nevoie de lideri, de exemple. Și noi, ca și români, dar în general, avem nevoie de tineri care să ne inspire mai departe. De aici, clubul nostru se orientează pe partea de leadership, pe partea de educație, pe partea de cultură și, categoric, pe partea de muzică.


Haideți să reamintim publicului, celor care ne ascultă, ce înseamnă această bursă!

Împreună am conceput această extindere a proiectului "Moștenitorii României Muzicale" care, după cum probabil foarte bine cunosc deja ascultătorii dumneavoastră, este un proiect care să arate valoare excepțională a tinerilor muzicieni români care s-au afirmat peste hotare și sunt cunoscuți în lume, dar dorim să fie și  în România mai bine cunoscuți. Și, de ce nu, să ne mândrim cu ei, să le oferim șansa să cânte la București, dar să și oferim această oportunitate ca celelalte generații tinere să se inspire. Și-atunci, împreună am gândit să extindem proiectul "Moștenitorii României Muzicale" către a oferi oportunitatea concretă unor tineri din România să acceseze anumite proiecte pe care și le propun, anumite vise pe care le au de dezvoltare profesională în domeniul interpretării muzicale și poate n-au întotdeauna oportunitatea să transforme în realitate din motive fie de finanțare, fie de expunere. Și cred că ideea comună a fost să oferim tocmai această șansă, această oportunitate acelor tineri excepționali, să reușim să selectăm din concurenți pe acei interpreți care promit, pe care acel proiect îi poate ajuta să se dezvolte, fie că e vorba de un instrument muzical care e esențial pentru ca un interpret să se poată dezvolta mai departe, fie că este vorba de editarea unui disc sau a unei filmări sau, de ce nu, foarte important, un masterclass sau chiar și o bursă de studii în țară sau afară. Și dumneavoastră, ca parteneri, sunteți foarte activi și doresc să felicit Radio România Muzical pentru implicare atât cu idei, cât și cu susținerea acestor tineri pe undele radio și nu numai prin concertele pe care le organizați. Așa că suntem foarte onorați de parteneriatul cu Radio România Muzical.


Deci, este vorba de o bursă de 4000 de euro, care va fi oferită aceluia care va prezenta și un proiect dar și care demonstrează capacitatea de a-l susține prin înregistrările pe care le supune atenției juriului. Sigur, regulamentul a fost modificat din cauza pandemiei. Ne propuneam să-i strângem pe finaliști într-un concert public, dar acum acest lucru este practic imposibil, însă este posibil să oferim această bursă în continuare, cu atât mai importantă în acest context. Înscrierile se închid pe 15 iunie, iar juriul va anunța câștigătorul cursei pe 1 iulie.

Poate ar fi bine să amintim că proiectele noastre vor continua și deja un prim rod al colaborării noastre de anul acesta, după concertul lui Valentin Răduțiu din 4 martie, există. Proiectul nostru a continuat și-n vremea pandemiei pentru că deja ați pus la dispoziția unor muzicieni o partitură, așa că puteți să ne spuneți ceva și despre asta.

Am marea plăcere să anunț că am comandat maestrului, compozitorul Dan Dediu, o partitură inspirată de Anul Beethoven, o partitură care va fi interpretată de Cvartetul Arcadia. Urmează să vedem dacă reușim să avem posibilitatea să avem un spectacol în octombrie, cu public, la Sala Radio. Dacă nu, poate reușim împreună să găsim o soluție alternativă ca acest spectacol, acest recital excepțional, cu o premieră semnată Dan Dediu și cu un cvartet de coarde semnat de Beethoven... să o facem pe alte căi, online sau altfel, astfel încât publicul să se bucure de această celebrare a marelui maestru Beethoven în cadul "Moștenitorilor României Muzicale".




Interviu realizat de Cristina Comandașu