Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Rodica Vică

Publicat: luni, 11 Mai 2020 , ora 11.57

Această perioadă de carantină s-a suprapus, din nefericire, peste unul dintre evenimentele care trebuia să aibă loc în agenda dumneavoastră, mai precis un concert de muzică barocă, la Sala Radio, în 29 aprilie. Cum este această perioadă pentru soprana Rodica Vică?

Într-adevăr, acest eveniment ne-a întristat pe toți, mai ales că era vorba despre un concert cu un repertoriu nemaicântat în România. Este vorba de un concert care se intitula Barocco furioso și pe care să sperăm, că-l vom reprograma pentru stagiunile viitoare, alături de Orchestra de Cameră Radio, orchestră de care eu sunt foarte atașată emoțional. Este orchestra cu care eu am debutat pe scena Sălii Radio.


Cum este această perioadă pentru dumneavoastră?

Trebuie să vă spun că este neașteptat de activă. Cumva, a trebuie să ne reinventăm noi artiștii și să ne mutăm activitatea în mediul online și recunosc că am fost solicitată de foarte multe instituții din țară și din străinătate, pentru a ne muta activitatea în mediul online, Accademia di Romania din Roma a inițiat o microstagiune, care se numește Muzicienii români la Roma, unde voi participa cu o înregistrare, în data de 18 mai. De asemenea, o platformă din Austria, Konzertsall.at va iniția un concert cameral cu mine și chitarista Barbara Lesiter Ebner, un concert de cântece de leagăn internaționale. Înainte, în postul Paștelui, am avut un proiect de muzică online, alături de Ansamblul Musica ricercata, unde am înregistrat aria Erbarme dich, din oratoriul Matthäus Passion de Bach. Deci, iată, cumva, toată activitatea de pe scenă s-a mutat în mediul online. Noi de-acasă înregistrăm, ținem legătura cu publicul nostru prin platformele de socializare și trebuie să vă spun că nu stau degeaba.


Iată sunt și aspecte pozitive, dar mă gândesc că poate fi și o perioadă a acumulărilor, a proiectelor, a noilor roluri, un nou repertoriu.

Așa este. Avem parte de foarte multe biblioteci cu arhivă online și s-au născut foarte multe idei de proiecte , datorită cercetării pe care am reușit s-o fac acasă și poate având mai mult timp decât aș fi avut înainte, când trebuia să călătoresc foarte mult și când, poate nu-mi stătea mintea la noi proiecte. După cum v-am spus, odată ce se va deschide activitatea artistică de pe scenă, foarte mulți dintre noi vom apărea cu idei noi și proiecte noi


Ce vă lipsește în această perioadă, mai ales că un artist este legat de public.

Așa este. În primul rând, publicul și energia pe care ne-o transmite publicul în timpul concertelor și spectacolelor de operă și relația cu muzicienii pe scenă, care era foarte importantă. Toate cunoștințele noastre muzicale se întâlneau pe scenă și puteam să oferim un produs artistic final publicului nostru. Deci, e vorba de relațiile interumane care se creau pe scenă și de pe scenă către public.


Este această perioadă și una a introspecției?

Este, este. Într-adevăr. Am timp să citesc mai mult Am reluat cărțile care mă așteptau în bibliotecă. Am timp să mă gândesc la mine și cum viața își poate schimba firul normal, pe care-l consideram noi normal, își poate schimba traiectoria, ce putem face. Eu sunt un om al acțiunii, niciodată n-am putut să stau degeaba și cred că perioada aceasta poate aduce și pozitivism în viața noastră.


V-ați gândit la primele lucruri pe care le veți face, după această perioadă?

Cu siguranță îmi voi întâlni familia, de care mi-e foarte dor, deoarece perioada de izolare m-a prins la Viena. Eu am două locuri în care trăiesc, iar această perioadă m-a prins la Viena și, iată, nu pot să-mi văd familia și să-mi întâlnesc prietenii și, bineînțeles, să mă întâlnesc cu publicul față în față.


Când sperați să vă reluați activitatea, din punct de vedere al aparițiilor scenice?

Sper cât mai curând.


Un mesaj către colegii artiști și către public?

Să rămânem încă conectați, să facem muzică împreună, chiar și de la distanță, am dovedit-o deja. Într-adevăr, nu putem vorbi de emoțiile care se creează în timpul actului artistic live și să rămânem la fel de uniți, așa cum am putut și am dovedit-o în această perioadă.


Interviu realizat de Jeanine Costache