Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Răzvan Popovici

Publicat: joi, 16 Aprilie 2020 , ora 13.34

Muzicieni în carantină și mărturiile lor. 

O perioadă dificilă, aș spune în special pentru muzicieni. Cum traversezi tu această perioadă și ce ți se pare cel mai dificil din ea?

Cred că încep cu ce mi se pare cel mai benefic. Sincer să fiu, nu am studiat niciodată atât de bine, ca în această perioadă. Au fost câteva săptămâni în care am redescoperit un sentiment pe care nu-l mai știam din studenție, când poți să studiezi de dimineață până seara, fără nicio constrângere, fără niciun deranj, nicio bătaie de cap și mi-am dat seama că sunt două posibilități; din criza asta ori ieși extrem de puternic, ori ieși mult mai slăbit. Și, în cazul meu, am un sentiment că voi ieși foarte puternic. Pe lângă faptul că pot studia așa de bine, am reușit și să mă dedic lecturii multor cărți în aceste zile și cred că ambele ocupații nu pot decât să facă pe cineva mai bogat, mai plin de gânduri bune. Evident, ai timp de refleție, de meditație, de aprofundarea unor teme care, în vâltoarea unei cariere active, este relatic imposibil. Acum, ce este greu... evident, este greu să accepți faptul că atât de multe proiecte și concerte și turnee în întreaga lume - că erau foarte multe concerte planificate în aceste luni - nu se mai întâmplă. Dar, sincer să fiu, nu pot decât să mă bucur când se va reporni activitatea concertistică și să profit la maxim de acest timp oferit într-un mod divin.


Aș vrea acum să te rog, pentru ascultătorii Radio România Muzical, să propui o piesă care ți se pare potrivită pentru această perioadă, interpretată de tine, și-apoi să ne propui poate mai multe piese muzicale, nu neapărat interpretate de tine, care ți se par de asemenea potrivite pentru a trece această perioadă.

Cred că recomandarea mea, ca muzician, este... orice fel de muzică bună este extrem de benefică în perioada asta. Nu aș dori neapărat să recomand o piesă specială. Ce pot să zic, în perioada asta sunt extrem de legat de Concertul pentru violă și orchestră de William Walton, pe care l-am învățat; este unul dintre cele mai importante concerte scrise pentru violă și orchestră - William Walton, compozitor englez, binecunoscut publicului Radio România Muzical. Iar una dintre cele mai bune înregistrări este cu Maxim Vengerov, binecunoscut publicului român atât prin activitatea violonistică, cât și cea dirijorală, dar, aici, într-o înregistrare ieșită din comun, pe viu, a concertului de William Walton.


Interviu realizat de Cristina Comandașu