Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Gabriel Croitoru

Publicat: luni, 13 Aprilie 2020 , ora 14.17

Violonistul Gabriel Croitoru, solistul și profesorul, în cazul de față, dincolo de aspectul vieții artistice... Ce face un muzician într-o asemenea perioadă?

În primul rând, bună ziua. Mă bucur să ne reauzim. Ce să facă un muzician? Se pregătește pentru concertele, sperăm, cât mai apropiate. Iată că situația asta ne-a afectat mai mult decât credeam, cel puțin în breasla noastră artistică. Și aici nu vorbim doar de concerte, este vorba de tot felul de spectacole care s-au anulat, mă rog, unele s-au mutat pentru alte perioade mai bune. În afară de pregătirea acestor concerte, la facultate ne susținem cursurile online, fiind vorba despre cursuri individuale. E o situație de avarie, recunosc, dar ne permite să încheiem anul școlar, universitar poate un pic mai târziu decât planificaseră inițial mai marii facultății, dar măcar să nu rămânem cu anul ”înghețat”.


Așadar, cursurile de vioară la Universitatea de Muzică din București, făcute prin intermediul tehnologiei. Presupun că este puțin mai complicat, din punctul de vedere al comunicării...

Da, e puțin ciudat, așa, însă ne-am adaptat, de la o săptămână la alta. Iată, suntem în cea de-a patra săptămână deja, de cursuri efectuate online. Ne-am adaptat și cred eu, că ne-am și diversificat modalitățile de a ne înțelege, în sensul că deja mă pot uita și pe partituri, avem și contact vizual. Singura problemă e cu scrisul degetațiilor și a arcușelor. Acolo durează mai mult, decât dacă am fi într-o clasă normală de curs. Dar ne descurcăm și toate merg înainte.


Presupun că studiezi în continuare, te pregătești pentru evenimente deosebite. Ai fi avut vreun concert în această perioadă?

Da, sigur. Era prevăzut să facem Duelul viorilor la Roma, în mai. De asemenea, același proiect urma să fie dus și în Japonia, tot în luna mai, dar mai către sfârșit. Mai mult ca sigur au fost anulate - cel puțin cel de la începutul lunii mai a căzut cu siguranță, iar celălalt, deja ne-au anunțat că biletele au fost returnate, așa că se va multa într-o perioadă mai fastă. Altfel, mai aveam un curs de măiestrie în Bulgaria, care, de asemenea a picat, plus concertele prin țară.


Ce muzică te pasionează în acest moment. Ce cânți, ce lucrezi, poate, în mod special?

Mă pregătesc în mod special pentru Integrala sonatelor pentru vioară și pian de Ludwig van Beethoven, pe care urmează s-o cânt împreună cu prietenul Horia Mihail, în toamnă. Să sperăm că s-or debloca toate concertele până atunci; în rest, sunt proiecte pe care, cum spuneam, le-am mutat de acum, din primăvară către toamnă. Deci, repertoriul pe care urma să-l cânt acuma, îl țin în apropiere, în așa fel încât să-l pot cânta la toamnă.


Mulțumesc. Am înțeles că ai o piesă care îți este foarte dragă.

Da. Este vorba despre Valsul păpușii scris de Eduard Poldini, în aranjament pentru vioară și pian de Fritz Kreisler și cântat împreună cu pianistul Horia Mihail.


Mulțumesc foarte mult și numai bine.

Cu plăcere.

Interviu realizat de Anca Ioana Andriescu