Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Jean Lupu

Publicat: luni, 2 Martie 2020 , ora 17.02

Sâmbătă, 7 martie 2020, are loc la Ateneul Român un concert ce aniversează 80 de ani de viață și 60 de ani de dirijat ai fondatorului corului Symbol, Jean Lupu. Despre semnificația acestui eveniment aflați din interviul următor. 

Anul acesta este unul aniversar atât pentru dumneavoastră, cât și pentru Corul Symbol, care împlinește în septembrie 30 de ani de la înființare. Vorbiți-ne despre semnificația acestui eveniment pentru dumneavoastră!

Pentru mine este un vis împlinit! Mi-am dorit dintotdeauna ca tineretul să cânte și muzică religioasă și colindele pe care le cântam eu la vârsta lor și am reușit în '89 să-mi realizez acest vis, pe care încercasem să-l realizez și mai demult și pe care, subtil, în foarte mică măsură, l-am realizat; în sensul că am imprimat în radio colinde, le am și pe un disc de platină făcut prin anii '80. Dar, după '89, l-am realizat plenar acest vis, înființând corul de copii și tineret Symbol.


Înaintea concertului, de la ora 17.00, va avea loc relansarea cărților "Educarea auzului muzical dificil" și "Gâze și flori", precum și lansarea unui nou volum semnat de dumneavoastră, "Borne pe cale". Despre ce este vorba?

"Gâze și flori" cuprinde 45 de cântece personale, care sunt foarte căutate de către educatori, de către părinți și de către profesorii de muzică. A fost inițial publicat în anul 1996 acest volum; l-am revăzut, l-am întregit și l-am reeditat acum. "Educarea auzului muzical dificil" este o carte de cercetare științifică, științifico-pedagogică, de asemenea foarte căutată de către lumea muzicală și nu numai. Acest volum a apărut în 1988. De atunci, vă dați seama, e mare sete de așa ceva pentru că asemenea materiale cu asemenea viziune de optimism pedagogic nu s-au publicat în România. De aceea, am găsit de cuviință să o reeditez. Și lansez pentru prima dată volumul "Borne pe cale", în care am adunat între coperțile aceluiași volum o bună parte din articolele și interviurile date de mine și publicate de mine în diferite publicații și reviste din țară și posturi de radio, televiziune. Toate acestea sunt revăzute, actualizate în sensul ortografiei, dar păstrate întru-totul sensul și autenticitatea articolelor și interviurilor de odinioară.


La o privire retrospectivă, care sunt pentru dumneavoastră satisfacțiile rezultate din acești 60 de ani de activitate dirijorală?

Nu mă gândeam că voi ajunge la 60 de ani de activitate dirijorală. Când eram bolnav în sanatoriu, bolnav de TBC, mă rugam la Dumnezeu să mă ajute să ating vârsta de 60 de ani. Iată că am un bonus de la Dumnezeu! Ating vârsta de 80 de ani și 60 de ani de activitate dirijorală, ceea ce reprezintă pentru mine un vis depășit. Eu îmi doream să ating 60 de ani de viață. Dumnezeu m-a blagoslovit și am atins acest prag de activitate dirijorală în plenitudinea forțelor. Sunt cu mintea limpede, am putere de muncă, am energie. Nu mă mai ajută vocea și de aceea am predat lucrul cu corul colegei mele Luminița Guțanu-Stoian, care s-a pliat foarte bine pe acest rol de dirijor și director al Corului Symbol. Eu, ca președinte al asociației, voi fi în continuare alături și în fruntea Corului Symbol.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu