Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Andrei Popov, director adjunct al Forumului Cultural Austriac

Publicat: joi, 20 Februarie 2020 , ora 16.55

La Filarmonica de Stat din Sibiu are loc un recital ce aduce pe scena Sălii Thalia ansamblul Wiener Kammersymphonie. Evenimentul este co-organizat de Formul Cultural Austriac și face parte din stagiunea „Beethovenescu” a Filarmonicii din Sibiu.

Acest ansamblu este una dintre cele mai importante formații camerale ale Austriei. Sunt niște muzicieni cu o intonație instrumentală, un timbru catifelat și o profunzime descriptivă fără rival, după cum spunea Giornale dell'Umbria. Wiener Kammersymphonie se află la Sibiu într-un concert unic. Sunt pentru prima dată în România și ei vin aici în cadrul unui proiect mai important pe care Forumul Cultural Austriac îl derulează împreună cu mai mulți parteneri. Aș aminti aici, bineînțeles, în principal Filarmonica de Stat din Sibiu, dar și Goethe Institut sau Săptămâna sunetului și Universitatea Națională de Muzică din București. Toate aceste entități împreună organizează un proiect mai amplu, care se numește Quoting Beethoven, care urmărește să apropie muzica marelui compozitor de publicul tânăr care, după cum cred că vă imaginați, se apropie de acest tip de valori cu o anumită reținere. Și-atunci, noi încercăm să aducem în România și să facem evenimente în jurul lui Beethoven într-un mod diferit de concertele obișnuite.

Wiener Kammersymphonie, trebuie precizat încă de la început, este un ansamblu specializat în lucrări de Beethoven. De aceea era absolut evident că în program partea cea mai importantă va reveni marelui compozitor german, care a trăit la Viena. Toată lumea se întreabă de ce Forumul Cultural Austriac se interesează atât de mult de Beethoven. Pentru un motiv foarte clar: Beethoven este german, dar și-a trăit cea mai mare parte din viață la Viena.

Așadar, lucrările pe care ansamblul le-a ales pentru acest concert, și anume Uvertura Coriolan și Simfonia a VIII-a, sunt lucrări importante, lucrări de foarte mare amploare, care vor fi ascultate într-o versiune inedită în România, aceea pentru cvartet de coarde. Există și două piese austriece contemporane: Al doilea cvintet de coarde de Johanna Doderer și Portret în trei culori compus în 2012 de un compozitor foarte interesant, care face un fl de dute-vino între universul clasic și universul jazzului. Este vorba de Stefan Pelzl, iar această lucrare, Portret în trei culori, a fost compusă special pentru Wiener Kammersymphonie și va fi ascultată în premieră în România, la Sibiu.


Declarație preluată de Petre Fugaciu