Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Valentin Răduțiu (II)

Publicat: miercuri, 19 Februarie 2020 , ora 15.56

Despre Enescu și Per Rundberg, protagonistul recitalului din 4 martie de la Sala Radio, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera.

Nu strică niciodată să reamintim că sunteți primul violoncelist care a înregistrat Integrala lucrărilor enesciene pentru violoncel și pian. Și reamintim asta atât ca recunoaștere a gestului, dar și ca prilej de a spune că acest capitol e permanent deschis și că e nevoie de cât mai multe integrale, bineînțeles. Nici acum, pe 4 martie, nu-l uitați pe Enescu; un Enescu într-o ipostază inedită, pentru că ne propuneți o transcripție a liedului "Languir me fais", între cele mai cunoscute din ciclul "Șapte cântece pe versuri de Clément Marot". Care e povestea acestei transcripții?

Când am făcut integrala, am încercat să găsesc toate lucrările, originale în primul rând, compuse de Enescu pentru violoncel și pian și așa m-am ocupat și de posibilitatea de a transcrie eventual ceva. Și pentru acea înregistrare, am decis să fie doar lucrări originale, dar am furat puțin ceva de la cântăreți - vorbind de violoncelul care cântă în Sonata de Rahmaninov. Aici, într-adevăr, este o lucrare în original scrisă pentru voce. este o bijuterie de o atmosferă deosebit de particulară, un parfum absolut unic și imediat recunoscut ca cel enescian, o melancolie, o nostalgie și... așa fiind titlul serie de concerte, "Moștenitorii României...", am spus că desigur că nu putem să nu cântăm și o piesă a unui compozitor român, cel mai renumit compozitor, George Enescu.


Ar fi inacceptabil, bineînțeles, să nu vorbim și despre partenerul dumneavoastră din recitalul din 4 martie, pianistul Per Rundberg - apropiat colaborator și, bănuiesc, și prieten cu dumneavoastră. Ce calități anume îl recomandă pe Per Rundberg din perspectiva dumneavoastră, dar și a publicului care nu ar trebui să ocolească Sala Radio în 4 martie?

Per Rundberg este un pianist de talie internațională, un muzician deosebit. A studiat, în primul rând, cu celebrul Kammerling, acest guru al pianiștilor, care a îndrumat atât de mulți mari pianiști. Eu l-am cunoscut pe Per foarte tânăr - el este un pic mai în vârstă decât mine - pe când eram student la Salzburg, așa că ne cunoaștem de aproape 20 de ani. Este un muzician de o experiență foarte mare. A cântat foarte mult repertoriu, deci are un orizont muzical deosebit de larg. Este un om cu o pasiune foarte mare, o dăruire pentru muzică. Nu spun asta ca pe o laudă ușor spusă, dar nu cunosc atât de mulți oameni care într-adevăr sunt aproape cu o asemenea exclusivitate interesați doar de muzică și nu de acele lucruri atașate de această meserie, care sunt cu două tăișuri: succesul, faima, câștigatul de bani... Are o anumită puritate în relația lui cu muzica și în felul de a trăi, o dedicație deosebită care nu se întâlnește atât de des.


Interviu realizat de Ștefan Costache