Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu basista Laura Benedek

Publicat: luni, 10 Februarie 2020 , ora 13.55

Pe scena Sălii Enescu a Universității Naționale de Muzică din București are loc preselecția națională pentru Euroradio Jazz Competition, ediția 2020. Trei formații de jazz vor fi prezente începând cu ora 18. Basista Laura Benedek ne vorbește despre ansamblul 7th Sense

Pentru început, vă rog să ne vorbiți puțin despre membrii ansamblului și cum s-a format acesta?

Am fost studenți, unii încă sunt studenți, la Facultatea de Muzică, la secția de Jazz, cu excepția trompetistului nostru, care a absolvit secția de compoziție clasică și fiind o comunitate, ne-am găsit, ne-am împrietenit, am avut câteva repetiții, ne-am dat seama că energia dintre noi este foarte bună și am fost în concert anul trecut în martie și de-atunci am tot cântat împreună, am compus piese și așa s-a format. O să încep cu trompetistul, dacă tot am zis. A terminat licența și acum este în anul I de masterat, îl cheamă Sergiu Bivol. Este binevenit, pentru că, din păcate, la noi nu prea există suflători de jazz. El chiar și-a dorit asta foarte mult. Pianistul nostru Sergiu Chirileasa a făcut și liceul de muzică. Are un stil foarte aparte, e foarte melodios. Cumva rezonează foarte bine cu grupul. Avem și un străin, aș putea spune, în grupul nostru. Este vorba despre pianistul nostru Lucas Contreras, care vine din Columbia, dar studiază aici, la secția de jazz din București. Este în anul IV. Venit din Columbia, aduce foarte multe influențe din sfera latină, să zic așa și ne îmbogățește foarte mult repertoriul și mai este toboșarul nostru, Gabi Matei, care este unul dintre cei mai tineri promițători toboșari din România. La fel, foarte creativ, ascultă foarte mult ce se cântă în ansamblu. La final m-am lăsat pe mine. Eu sunt basista trupei. De asemenea, am absolvit secția de jazz, anul trecut, în iulie. Mi-am dorit foarte mult să îmi creez un grup cu care să pot compune și să pot experimenta diferite genuri, mai ales din zona aceasta, latino, dar și gryme, care este un gen muzical din Londra, pe care se bazează foarte mult scena londoneză de jazz. De aici avem și foarte multe influențe din compozițiile noastre.


În privința programului, aveți o libertate totală, în limita a 40 de minute. Cum ați alcătuit programul serii?

Toate piesele sunt compoziții proprii. Le-am compus de-a lungul ultimului an. Am ales cumva, piesele noastre de rezistență. Nu avem un compozitor specific. Totul începe dintr-o joacă la repetiție, prima oară facem ca un fel de jam, cântăm, de aici se dezvoltă idei, de exemplu, poate, chitaristul Lucas vine cu o linie melodică, eu adaug o linie de bas și tot așa, cam toate piesele au fost compuse în felul acesta.


Interviu realizat de Petre Fugaciu