Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Joachim Umlauf, directorul Institutului Goethe

Publicat: miercuri, 15 Ianuarie 2020 , ora 13.49

Ludwig van Beethoven este sărbătorit anul acesta atât în țară, cât și în străinătate, prin festivaluri, competiții, concerte sau expoziții dedicate vieții și creației compozitorului. Despre proiectul organizat de Institutul Goethe, în colaborare cu Forumul Cultural Austriac, Săptămâna Sunetului și Universitatea Națională de Muzică București aflați din interviul următor cu Joachim Umlauf, directorul Institutului.


Institutul Goethe a lansat în decembrie 2019 proiectul Quoting Beethoven, ce vizează celebrarea a 250 de ani de la nașterea compozitorului. Este interesantă regula concursului de creție muzicală, aceea de a reinterpreta, actualiza, sau, așa cum sugerează titlul, a cita muzica lui Beethoven. Cum a pornit această idee?

Suntem norocoși că sărbătorim anul acesta 250 de ani de la nașterea lui Beethoven, iar scopul nostru, ca instituție de cultură, este să aducem în actualitate artiști, compozitori și muzicieni din trecut, să ne conectăm la momentul prezent. Aceasta a fost ideea, pentru că Beethoven este cel mai cunoscut și cântat compozitor de muzică clasică din toate timpurile și ne-am gândit cum putem atrage atenția tinerilor și a acelora care poate nu au legătură cu muzica clasică și cu Beethoven în mod direct.


Concursul este dedicat lucrărilor tinerilor artiști, iar cele câștigătoare vor putea fi ascultate ulterior în concerte la Sala Radio. Ați avut, deci, în vedere și promovarea acestora.

Bineînțeles. De asemenea, oferim și alte premii. Premiul întâi va consta într-o călătorie în Germania, în locurile unde a locuit Beethoven, la Bonn, spre exemplu. Este important să promovăm lucrările pe care tinerii artiști le realizează și vom organiza un festival împreună cu partenerii noștri, Săptămâna Sunetului și Universitatea Națională de Muzică București, unde vom prezenta cele mai bune lucrări în această toamnă.


Este important de menționat faptul că lucrările sunt acceptate indiferent de gen sau stil. În afară de acest lucru, ce credeți că este esențial de știut pentru concurenți și cum încurajați participarea lor la acest proiect?

Cred că cel mai important lucru este să pornească de la o lucrare a lui Beethoven și să încerce să își dezvolte propria creativitate, să găsească un alt mod de a o interpreta și prezenta. Lucrul pe care punem accent este, deci, creativitatea tinerilor muzicieni și artiști.

Interviu realizat de Larisa Scumpu