Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu ambasadoarea Franței la București, doamna Michele Ramis

Publicat: vineri, 29 Noiembrie 2019 , ora 12.28

La exact un an după lansarea Sezonului România-Franța, Ambasada Franței și Institutul Francez din România organizează un concert de excepție pentru a celebra prietenia franco-română: un dialog muzical între Ambasadoarea Franței, doamna Michèle Ramis și maestrul Dan Grigore, luni, 2 decembrie la Sala Elvire Popesco, la ora 19. Cu acest prilej, doamna Michèle Ramis a încredințat câteva gânduri ascultătorilor Romania Muzical.


"Pot spune că pentru mine, muzica este o pasiune veche deoarece am studiat muzică în copilărie, iar ca adult am reluat preocupările muzicale ca un hobby, dar și pentru că eu cred că muzica are un sens, o valoare politică. Muzica este o artă, dar ea este totodată și un modalitate de dialog între popoare, între culturi, este ceva prin care se transmit influențe. Cred că muzica și diplomația au multe în comun, căci amândouă încearcă să apropie popoare, să apropie națiuni și să creeze canale de comunicare. Așadar muzica este o pasiune personală pe care încerc să o aduc și în slujba misiunii mele, căci un ambasador este aici și pentru a crea legături, modalitări de comunicare și pentru a clădi noi forme de prietenie între cele două popoare - în acest caz între poporul român și cel francez.


În acest sens v-ați și implicat în evenimentele de început și de final ce s-au desfășurat sub genericul "Saison France-Romanie"…

Desigur! "La Saison France-Roumanie" s-a concretizat într-o cooperare extraordinară între cele 2 țări, au fost 9 luni de evenimente întâi în Franța și apoi în România. A fost ceva decis în 2016 de către președinții celor două republici - un proiect pe care am încercat să îl punem la punct aici împreună: echipa mea, comisarii, partenerii noștri... Sezonul nu a fost doar cultural: a fost mai ales cultural și în mare parte muzical, au fost reprezentate toate artele, dar și aspecte economice, știintifice … Am participat așadar la evenimentele muzicale din acest sezon, iar acum - la un an de la lansarea acestui proiect - organizăm un fel de celebrare pentru a nu uita acest mare eveniment care a întărit relațiile franco - române și pentru că intenționăm să le păstrăm aceeași dinamică și intensitate pregnantă. Așadar acest recital are ca scop celebrarea momentului de debut al sezonului, dar și de lansare a unei perioade pe care aș numi-o Post-Sezon, pe care o intenționăm ambițioasă și bogată. Nu ne mai încadrăm aici în contextul propriu-zis al Sezonului, ci căutăm să îi păstrăm spiritul; publicul român are așteptări de la noi, căci am reușit că creștem nivelul ofertelor noastre și la Sala Elvira Popescu, dar și în alte locuri și știm că publicul român este doritor de manifestări franco-române, ceea ce conferă o valoare de simbol prieteniei franco-române și sper că acest apect va genera proiecte, idei, noi parteneriate în anul viitor. Sperăm că anul 2020 va fi unul bogat printr-o largă diversitate de manifestări, să fim la înaltimea așteptărilor publicului român.


Dumneavoastră personal v-ați pus semnătura la deschiderea muzicală a Sezonului, participând interpretativ la recitalul violoncelistului Gautier Capucon; acum ați optat pentru un parteneriat cu un artist român de renume…

Acum un an am susținut un mic recital cu Gautier Capucon - a fost debutul Sezonului francez. Ne-am gândt că pentru a celebra un an de la acel moment ar trebui să apelăm la un nume mare al muzicii românești, iar Dan Grigore este nu numai unul dintre marii pianiști români, ci și ai acestui secol! L-am cunoscut pe Dan Grigore cu prilejul unora dintre concertele sale, avem o pasiune comună pentru muzica romantică și ni s-a părut foarte logic să apelăm la el, căci este un perfect francofon și este un mare amator, un îndrăgostit de muzica franceză. Vedeti programul: este practic alcătuit aproape integral din muzică franceză. Dan Grigore adoră muzica impresionistă, adoră paginile lui Debussy, cele ale lui Ravel și mi s-a părut că el poate simboliza prietenia dintre poparele noastre. Cu multă bucurie particip la acest recital alături de el!

Programul cuprinde lucrări scrise pentru pian la patru mâini (așa cum este "Suita Dolly" - o creație de Faure scrisă chiar înainte de finalul secolului XIX) și apoi pagini de Ravel - Suita "Mama mea gâsca" - o piesă notată pentru două piane pentru că - practic vorbind - este aproape imposibil de interpretat la o singură claviatură la patru mâini, căci cele patru mâini se… amestecă și ar fi cumva o imagine acrobatică să realizezi așa ceva la un singur pian! Este o partitură scrisă pentru două piane pentru ca fiecare interpret să beneficieze de spațiul, de libertatea de a cânta; dar pentru mine, ideea interpretării la patru mâini are o valoare pregnant simbolică: cu adevărat o alianță, un parteneriat, ceva ce nu permite nici un fel de demers egoist, ci este ideea de combinare, de a împărți, de a interacționa; iată de ce i-am propus lui Dan Grigore să cântăm "la patru mâini" și o facem cu multă bucurie împreună. La patru mâini sau două piane, partiturile alese sunt interpretate în versiunile lor originale, cu respect total față de scriitura compozitorului!

Interviu realizat de Anca Andriescu