Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Ștefan Doniga despre discul „Doamnele muzicii românești”

Publicat: marți, 5 Noiembrie 2019 , ora 10.43

Sâmbătă, 9 noiembrie 2019, de la ora 18:00, Sala Mare a Centrului Cultural al Municipiului București - ARCUB va găzdui lansarea discului Doamnele muzicii românești, realizat de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga. Făcând parte dintr-un proiect mai amplu de promovare a personalităților feminine în cultura și societatea românească, albumul Doamnele muzicii românești alătură creații ale compozitoarelor Felicia Donceanu, Hilda Jerea, Carmen Petra Basacopol, Violeta Dinescu, Laura Manolache și Liana Alexandra. În interviul ce urmează, pianistul Ștefan Doniga ne va oferi mai multe detalii despre lansarea discului.

Discul Doamnele muzicii românești cuprinde lucrări semnate de unele dintre cele mai importante compozitoare din România. Ce anume v-a determinat să explorați această zonă a muzicii românești?

Zestrea pe care compozitoarele din România au lăsat-o, nu numai muzicii românești, ci și culturii universale, este una foarte bogată și foarte valoroasă. Mi s-a părut a fi o oarecare pierdere din punctul de vedere al conținutului cercetării muzicale românești să nu existe materiale orientate cu precădere în această direcție sau să nu existe mai multe materiale, pentru că ele sunt, dar destul de puține în raport cu exact această valoare despre care vorbeam. Aceste compozitoare, aceste artiste din România, nu numai muziciene, dar și artiști plastici, femeile de valoare din România, sportive, oameni de cultură, reprezintă un model foarte, foarte important, mai ales pentru tineri. Proiectul pe care-l facem este orientat, cu precădere, în această direcție. Este un proiect, în foarte bună măsură, educativ.


Ați înregistrat discul alături de Diana Jipa, o tânără violonistă care, asemenea dumneavoastră, se bucură de o carieră de succes. Cum ați decis să colaborați pentru acest produs discografic?

Colaborarea cu Diana Jipa durează de doi ani. Comunicarea noastră profesională și prietenia noastră durează de mai bine de 10 ani, așadar, ne cunoaștem foarte bine, știm că împărțim aceleași valori, așadar, această corespondență ne-a apropiat foarte mult. Acum doi ani, când am început să colaborăm, nici noi nu ne așteptam, ca în mai puțin de doi ani să putem să realizăm aproape 100 de concerte și recitaluri, două discuri și opt turnee împlinite, toate dedicate promovării creației muzicale românești.


Lansarea albumului este precedată de un turneu de promovare, ce se desfășoară în perioada 10 octombrie-8 noiembrie 2019. Care a fost reacția publicului prezent la recitalurile de până acum?

Reacția a fost una entuziastă și nu neapărat la adresa interpretărilor noastre, cât mai cu seamă la adresa valorii lucrărilor pe care le-am prezentat. Am ales pentru acest produs discografic și pentru acest proiect, care, după cum vă spuneam, este unul consistent. A presupus activitate de documentare, a presupus sesiunea de înregistrări pe care am realizat-o în Studioul "Mihail Jora", cu valorosul parteneriat al Societății Române de Radiodifuziune. De asemenea, această publicare a discului, apoi turneul de înregistrări, toate acestea, cu participarea și cu finanțarea Administrației Fondului Cultural Național și care s-a adresat, după cum spuneam, unui public cât mai larg.


Aveți în plan și alte proiecte legate de muzica românească?

Lansarea discului este programată pentru sâmbătă, 9 noiembrie. Imediat a doua zi, tot în organizarea Asociației HEART-CORE, care produce și acest disc, deschidem un nou turneu național, dedicat promovării creației contemporane românești, de astă dată, de opt concerte, la Bacău, Ploiești, București, Constanța, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia și Brașov, un proiect care se numește "Intermeridian".


Interviu realizat de Vlad Ghinea