Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Irina Iacob despre audițiile pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene

Publicat: miercuri, 9 Octombrie 2019 , ora 12.42

În data de 3 noiembrie 2019, va avea loc selecția anuală pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO), la care tinerii muzicieni români cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani se pot înscrie până pe 13 octombrie. Mai multe detalii ne-au fost oferite de Irina Iacob, coordonator de programe în cadrul Institutului Cultural Român. 

Care sunt oportunitățile de care tinerii interpreți se bucură atât ca participanți la preselecția din acest an, cât și ca membri în Orchestra de Tineret a Uniunii Europene?

Cei care participă la selecția pentru EUYO - Orchestra de Tineret a Uniunii Europene pot, pe lângă șansa de a deveni membri ai acesteia, să participe și la alte proiecte pe care orchestra le desfășoară: proiecte de muzică de cameră, de învățare împreună cu profesorii de la orchestre cunoscute. Începând cu anul acesta, există o oportunitate oferită de Orchestra Concertgebouw care a înființat o școală de vară pentru tineri muzicieni între 14 și 17 ani, pentru care este nevoie de o recomandare din partea unei orchestre sau a unei instituții. În urma audițiilor de anul trecut, cinci tineri muzicieni au fost recomandați de către EUYO pentru această orchestră, dintre care unul din aceștia a fost din România.


Ce ne puteți spune despre desfășurarea preselecției din punct de vedere al probelor de concurs, al repertoriului propus de juriu și al criteriilor de selecție?

Selecția se desfășoară printr-o audiție în fața unui profesor trimis de către EUYO. Pentru aceasta, muzicienii au de pregătit un pasaj de orchestră și un solo la alegere. Toate aceste piese se regăsesc pe site-ul EUYO la secțiune Apply. Acolo sunt și partiturile și toate explicațiile privind interpretarea și selecția lor. În cazul în care muzicienii au nevoie de un acompaniator, noi le punem la dispoziție pe cineva; este aceeași persoană pentru toată lumea ca să existe o egalitate de șanse în concurs. Iar selecția finală se face în urma vizionării de către cei de la orchestră a înregistrărilor tuturor candidaților din Europa. Desigur că pe lângă nivelul foarte bun de interpretare, este nevoie și de o bună organizare a muzicienilor, de capacitatea lor de a lucra într-o orchestră și de a colabora cu ceilalți muzicieni, pentru că se vor trezi împreună cu alți o sută și ceva de tineri muzicieni din 20 de țări, cu experiențe diferite, stiluri diferite și trebuie să transmită că sunt în stare să lucreze împreună cu aceștia.


Prin ce se deosebește Orchestra de Tineret a Uniunii Europene de alte ansambluri?

În primul rând, este o orchestră cu membri din toate țările Uniunii Europene, care trebuie să lucreze împreună și să performeze la un nivel foarte înalt. Este o orchestră care oferă studiu, pregătire pentru tinerii muzicieni. Înainte de fiecare turneu, ei au o perioadă de trei săptămâni de rezidență la Ferrara sau la Grafenegg, în care lucrează cu tutori aduși de la cele mai mari orchestre europene, apoi pleacă într-un turneu unde susțin concerte în cele mai importante săli din Europa și nu numai.

EUYO in ROHM - photo by Andrew McCoy

Interviu realizat de Ana-Maria Cazacu