Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Start al ediției a 12-a a Stagiunii de marți seara - Declarație oferită de Cristina Sârbu

Publicat: marți, 8 Octombrie 2019 , ora 15.31


De 12 ani, fiecare Stagiune de marți seara oferă ocazia unor întâlniri cu muzicieni români care studiază sau care trăiesc în străinătate. Urmărim nu numai să-i facem cunoscuți în țară, ci să și reîmprospătăm dorința publicului de a asculta capodopere ale muzicii de cameră în interpretări inedite.

Fiecare invitat al Stagiunii de marți seara își legitimează prezența cu o recunoaștere națională sau internațională, dar nu a fost întotdeauna chiar așa. În urmă cu 12 ani, împreună cu Marin Cazacu am hotărât să punem în pagină acest proiect invitând tineri care, da, aveau consacrare internațională - pe atunci erau destul de puțini - dar mai ales tineri care promiteau. Și mă bucur să vă pot spune că primul concert de acum 12 ani, din toamnă, a fost susținut de un trio unde violoncelistul a fost Andrei Ioniță; Andrei Ioniță a avut peste câteva luni, tot în prima Stagiune de marți seara, un recital integral. Printre primii care au cântat la noi a fost Cristina Goicea. Putem spune că am avut mână bună. Sigur, ei sunt mult mai mulți, dar cred că în acest moment acestea sunt numele cele mai strălucitoare. Și, totuși, de la ei și până acum s-au cam schimbat patru generații. Din ce în ce mai mulți tineri instrumentiști studiază în străinătate și din ce în ce mai mulți rămân acolo și fac apoi o carieră. Dintre ei ne alegem acum invitații.

Printre cei care vor putea fi ascultați în curând pe scena Sălii Studio a Ateneului Român se numără: violoniștii Dragoș Marian Rusanu, Ioana Popescu Statele Unite, Nicon Mladin din Salzburg, Octavian Pârlea - Londra, Daria Varlamova - Kiev, Vladislava Haienko din Kiev; pianiștii Cristiana Achim din Londra, Maria Diana Petrache - Hanovra, Dominic Iliș - Oradea, Alexandra Maria Wagner - Londra, Alexandru Plăcintă - Iași, Nil și Nicon Mladin din Viena și din Londra, Cristian Sandrin - Londra, Luca Rusu - Edinborough, Robert Creimerman; violoncelistul Valentin Simion, trioul american alcătuit din Elie Bar - clarinet, Elias Goldstein - violă și Angela Drăghicescu - pian; chitaristul Filip Zombor din Budapesta, Duo Molto - Academia Liszt-Ferenc tot din Budapesta.

Pe 8 octombrie, cu un recital de vioară, Alexandru Axenti din Chișinău, realizat în colaborare cu Asociația Sempre concerto - Cornelia Bronzetti, în seria specială de Câștigătorul de concursuri internaționale. În luna octombrie vă mai putem prezenta încă un câștigător, Dragoș Marian Rușanu. Apoi, în colaborare cu Institutul Balasi, Institutul Maghiar de Cultură din București - recitalul de chitară Filip Zombor. Iar în ultima marți din octombrie, Elie Bar - clarinet, Elias Goldstein - violă și Angela Drăghicescu - pian; în dreptul numelor lor stau Statele Unite ale Americii.

Declarație preluată de Maria-Isabela Nica