Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Ioana Cristina Goicea (III)

Publicat: joi, 3 Octombrie 2019 , ora 14.29

Pe 12 octombrie, o ocazie de a o asculta în recital pe Ioana Cristina Goicea, laureată în 2019 la cel mai dificil concurs de vioară din lume, Regina Elisabetha de la Bruxelles.

Revenim la recitalul nostru din 12 octombrie. Spun al nostru, pentru că am muncit împreună la realizarea lui. Trebuie să spun că Radio România Muzical ți-a propus acest recital înainte ca tu să apari ca și concurentă la Concursul "Regina Elisabetha". Noi te urmăream demult și a fost una dintre primele opțiuni în momentul când am spus cine ar putea fi moștenitorii României muzicale de astăzi. Cum ți se pare acest titlu al proiectului nostru?

Mi se pare ceva deosebit și mă bucur mult că sunt asemenea idei și oameni care vor să dezvolte ideile acestea, care invită muzicieni tineri, artiști plecați în străinătate cum sunt și colegii mei Andrei Ioniță și Adela Liculescu, muzicieni fantastici care se întorc acasă și dau recital pentru publicul român. Este o idee foarte, foarte bună acest proiect.


Cât de important este pentru voi, care locuiți în majoritatea timpului în afara țării, să veniți să cântați acasă?

Eu vin mult în România, vin în fiecare an. Am multe concerte, inclusiv acum, și pe 10 octombrie la Sibiu - deschiderea stagiunii cu Leonid Gorokhov, profesor de violoncel la Hanovra, un violoncelist excepțional din școala rusă. Cântăm dublul de Brahms. După aceea, pe 12 - în București, pe 18 - la Radio; voi cânta Concertul de Bruch cu Orchestra Radio. O să mai fie și în ianuarie la anul, cu Filarmonica "George Enescu". Sunt multe concerte în România, multe apariții.


Dar nu prea multe recitaluri, nu-i așa?

Nu, exact. Asta a fost lucrul care încă n-a fost înțeles în România... un recital, un concert cameral... cred că încă se mai poate lucra. Publicul vine, bineînțeles, la concertele cu orchestră, e clar, dar la recitaluri, puțin mai greu și asta cred că trebuie dezvoltat fiindcă acolo este cel mai aproape de sufletul omului - un recital de muzică de cameră, un recital de trio, de cvartet...


Și, pentru a vedea un artist de fapt... să ne gândim, un concert durează în jur de 30 de minute, voi veți fi pe scena Sălii Radio pe 12 octombrie cel puțin 60 de minute fără pauză... este, clar, și un timp mai lung de a crea o legătură emoțională cu voi și de a vă vedea evoluând, de a vă vedea adevărata capacitate, pentru că repertoriul pe care îl propuneți - tu și Andrei Banciu, trebuie să spunem - este unul foarte special. Toate piesele au în comun virtuozitatea și strălucirea. Hai să vorbim puțin despre program, dar și despre legătura ta cu Andrei Banciu!

Bineînțeles, sunt piese de virtuozitate, dar nu numai. Am vrut să combin piesele de virtuozitate cu lucrările de foarte mare intimitate și emoționalitate cum, spre exemplu, este Meditația și Melodia de Ceaikovski. Este și Sonata de Ravel, care n-aș putea spune că e o piesă de virtuozitate, în orice caz este o lucrare deosebit de specială...


Virtuozitate expresivă, poate, să îi spunem.

Da, și cu acea parte a doua blues, jazz... am vrut să combin toate acestea, am vrut să fie și această sonată și să o potrivesc cu alte lucrări pentru public, să fie bine înțelese de public. Cred că e o combinație destul de interesantă acest program.


Și vei cânta alături de partenerul tău de recital din ultimii șapte ani, nu?

Nu este singurul meu partener de recital, dar cu Andrei cânt foarte des și suntem și foarte buni prieteni și asta cred că e un punct foarte important în colaborarea noastră. Ne-am cunoscut la Leipzig, la clasa doamnei profesoare Mariana Sârbu, și de atunci, din 2012, cântăm foarte mult împreună și am făcut foarte multe lucruri împreună și foarte mult repertoriu, și concursuri. Continuăm și acum chiar dacă locuim în orașe diferite și fiecare e ocupat.


Așadar, noi vă așteptăm pe 12 octombrie la Sala Radio. Va fi un recital, dar, și mai mult decât atât, posibilitatea de a lansa în România unul dintre primele tale discuri. Cred că e primul de fapt dintre cele două care au apărut la început de septembrie. Tu vei oferi și autografe pe acest disc, iar noi, de la Radio România Muzical, vom difuza acest disc pe 7 octombrie, de la ora 19,00, în premieră românească.

Biletele sunt disponibile în rețeaua www.bilete.ro

Interviu realizat de Cristina Comandașu