Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu Geanina Simion - Filarmonica Transilvania din Cluj

Publicat: vineri, 27 Septembrie 2019 , ora 11.13

Asăzi, 27 septembrie 2019, se deschide stagiunea 2019-2020 a Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca. De la ora 19.00, la Colegiul Academic, Corul și Orchestra instituției vor evolua sub bagheta dirijoarei Erina Yashima. În program - Carmina Burana de Carl Orff. Soliști: soprana Oana Trîmbițaș, tenorul Ștefan von Korch și baritonul Geani Brad. Participă Corul Junior VIP al Colegiului de Muzică Sigismund Toduță. Despre acest început de stagiune am stat de vorbă cu domna Geanine Simion - Specialist PR și Imagine a instituției clujene.

 V-am invitat să ne vorbiți despre deschiderea de stagiune a Filarmonicii "Transilvania". Se va deschide cu o lucrare vocal-simfonică.

Lucrarea cu care vom deschide este glorioasa Carmina Burana; și spun asta pentru că este o lucrare extrem de cerută și de iubită de public. După cum se știe, la filarmonică nu este chiar ca la teatru și la operă, în sensul că într-o stagiune noi nu repetăm concertele, dar Carmina Burana a fost mereu foarte cerută. Nu s-a mai cânta deja de vreo câțiva ani și acum publicul a dat năvală din momentul în care am lansat biletele; sala este absolut plină, s-au vândut biletele din primele momente și așteptăm să începem stagiunea într-un fel glorios în acest an.


Ce ne puteți spune despre distribuția acestui concert?

Concertul reunește toate forțele posibile ale noastre și ale altor invitați. Este vorba despre Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat "Transilvania", care vor performa alături de Corul de copii Junior VIP dirijat de Anca Mona Mariaș, dar și de soliștii Oana Trâmbițaș, tenorul Ștefan von Korch și baritonul Geani Brad. Concertul va fi dirijat de Erina Yashima, care este o dirijoare de origine asiatică dar care locuiește în Germania și care a mai dirijat la filarmonică concertul de Anul Nou. A fost, de asemenea, un concert foarte bine primit. Publicul clujean deja o cunoaște pe Erina Yashima; este o dirijoare foarte apreciată și așteptată de public. Are o energie și o frumusețe aparte... umple sala, chiar dacă ea, prin statura ei nu este extrem de impozantă.


Ce evenimente propuneți publicului în această stagiune? Aveți deja programul afișat pe luna octombrie; am văzut că sunt nu mai puțin de 12 evenimente.

Da, pentru că întotdeauna în luna octombrie noi avem Festivalul "Toamna muzicală clujeană" - festival care este cel mai longeviv festival de muzică clasică din România; deja suntem la a 53-a ediție. Luna octombrie este dedicată exclusiv acestui festival care va începe în 11 octombrie și se va termina în 25 octombrie. Avem 12 concerte adunate sub conceptul "Muzica reunește". Ne-am gândit la faptul că oferta este atât de eclectică încât poate să atingă absolut toate pretențiile și gusturile legate de muzica cultă. Și, din ce-am văzut în ultimele două ediții, după ce acest festival a suferit un rebranding, publicul a devenit mult mai numeros și mult mai divers. Oarecum celebrăm diversitatea și în acest an, aceste reuniri ale generației tinere cu generația mai în vârstă, publicul fidel al filarmonicii. Ne bucurăm să-i aducem împreună și să-i avem acolo, în acest cadru și ascultând acest limbaj universal care ajunge la sufletele tuturor. Dar, dincolo de acest festival - Toamna muzicală clujeană - stagiunea continuă cu o sumedenie de alte concerte. Este o stagiune mai specială pentru că anul 2020 este și Anul Beethoven în lume, motiv pentru care ne-am propus să facem un proiect unic în lume, coordonat de dirijorul principal al filarmonicii, Gabriel Bebeșelea, care a gândit Integrala simfoniilor lui Beethoven în șapte concerte cărora le-a atribuit câte o culoare. Șapte concerte în șapte culori. Oarecum aceste concerte cuprinzând simfoniile lui Beethoven sunt, de fapt, pretextul pentru a descoperi și alți compozitori care - așa a gândit Gabriel Bebeșelea în program - au suferit de sinestezie. În momentul în care compuneau muzică, ei vedeau culori. Și-atunci, fiecare simfonie a lui Beethoven este oarecum cuplată cu o lucrare din aceasta, cărora le este atribuită o culoare.


Fiind atribuită o culoare, aceste concerte vor fi însoțite și de proiecții video?

Nu de proiecții video, dar de lumini speciale. Fiecare concert, într-adevăr, va fi într-o culoare.


Stimată doamnă, nu-mi rămâne decât să vă doresc mult succes la acest început de stagiune, să aveți cât mai mulți spectatori la concertele dumneavoastră!

Mulțumim și vă așteptăm la măcar câteva dintre ele, la care puteți să luați parte vizitând Clujul.


Interviu realizat de Jeanine Costache