Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Venera Babeș

Publicat: vineri, 7 Iunie 2019 , ora 14.37

Directoarea Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” din București prezintă mai jos detalii despre Concursul de Interpretare „Tudor Dumitrescu”.

Concursul Internațional de Interpretare "Tudor Dumitrescu" a ajuns la ediția a XII-a. Vă rog să ne vorbiți despre istoria acestei competiții.

Acest concurs a avut ca instrument pentru primele zece ediții pianul. Ne-am concentrat numai pe pian. După care, în ultimele două ediții am extins concursul adăugând două instrumente de suflat - flaut și trompetă - și violoncelul. În concluzie, Concursul Internațional de Interpretare Instrumentală "Tudor Dumitrescu" se desfășoară pentru aceste patru instrumente.


Ce ne puteți spune despre membrii juriilor din cadrul acestei ediții a competiției?

La pian, avem ca președinte chiar de la prima ediție pe prof.univ.dr. Viniciu Moroianu - pianist și profesor la Universitatea Națională de Muzică. În acest an îl avem invitat pe William Fong, șeful de catedră de la pian de la Purcell School din Londra și profesor la Academia Regală de Muzică din Londra; o avem invitată pe Orietta Caianiello - pianistă și profesoară la Conservatorul Piccini din Bari și colaborator la Universitatea Tre Roma și, nu de neglijat faptul, membră a Fundației Resonance, această fundație cu care am colaborat în ultimele 4-5 ediții. Al patrulea membru este conf.univ.dr. Oana Rădulescu Velcovici de la Universitatea Națională de Muzică; și, așa, ca o picanterie, este verișoara lui Tudor Dumitrescu. Și al cincilea membru sunt eu, subsemnata Venera Babeș, profesor la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti" din București. La flaut avem doi membri, iar la trompetă, de asemenea, doi membri în juriu, aici având o colaborare foarte bună cu Colegiul Național de Artă "Ion Vidu" din Timișoara de unde vine doamna Gabriella Popescu la flaut și la trompetă domnul Ilie Oberșterescu. La violoncel avem trei membri, președinte fiind prof.univ.dr. Marin Cazacu - violoncelist, director la Centrul Cultural "Tinerimea Română", Ani Mari Paladi - profesor de violoncel, Marian Mircea - violoncelist și profesor de violoncel la noi. Cam aceștia ar fi mebrii juriului.


William Fong, șeful de catedră al Secției de pian de la școala Purcell din Londra va susține și un masterclass. Care e rolul acestui eveniment?

William Fong vine cu acest bonus pentru copiii care vor câștiga Premiul I la pian. În iarna acestui an, William Fong a mai fost la noi cu un curs de master și a fost o încântare pentru absolut toți copiii care au participat și profesorii care au participat la acel master, dar și pentru maestrul Fong. Acest schimb de idei muzicale, de concepții contează foarte mult pentru copiii noștri, pentru a le lărgi orizontul și pentru a înțelege niște rezolvări tehnice și artistice care au un impact deosebit asupra copiilor.


Cum a început colaborarea cu membrii invitați ai juriului?

În primul rând, Purcell School este o școală la care sunt foarte mulți tineri de la noi, din "Lipatti", tineri care au urmat cursurile acolo. Și-atunci, pe acest schimb de elevi s-a înfiripat această legătură. Pe cealaltă membră, pianista Orietta Caianiello din Italia... cum vă spuneam, avem o colaborare foarte bună cu Fundația Resonance, fundație în care avem, de asemenea, mulți copii pianiști. Relația noastră fiind atât de apropiată, sigur că au venit în colaborare și la acest concurs.


Interviu realizat de Petre Fugaciu