Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Alexandra Dariescu

Publicat: vineri, 12 Aprilie 2019 , ora 11.04

Pianista Alexandra Dariescu sustine duminică, 14 aprilie, de la ora locală 11.30, un recital în celebra Wigmore Hall din Londra. Evenimentul marchează lansarea celui de al treilea album din seria preludiilor, un disc ce poate fi ascultat în premieră la Radio România Muzical pe 6 mai, de la ora 19.00.

Ai incluse în program lucrări semnate de compozitoare, Germaine Tailleferre și Nadia Boulanger. De ce este important să promovăm femeile compozitoare? De ce ai ales această direcție?

Din motivul egalității și din motivul că am avut foarte multe compozitoare în trecut care nu au fost cunoscute. Muzica lor nu trebuie promovată doar pentru faptul că sunt compozitoare, dar pentru că au o muzică extraordinară. Cum știm, în urmă cu două săptămâni am fost la Orchestra Națională Radio și am interpretat Fantezia de Nadia Boulanger, care este o piesă extraordinară și pe care tocmai am cântat-o în debutul meu cu BBC Symphony Orchestra, la Barbican Hall, împreună cu James Gaffigan. Lucrarea a primit atât de multe recenzii extraordinare. Am primit 5 stele în The Telegraph și 4 în The Times. A fost foarte bine primită și cred foarte mult că responsabilitatea noastră, a artiștilor, este de a descoperi noi lucrări, de a aduce puține riscuri în ceea ce promovăm și în același timp trebuie un fel de provocare pentru noi ca artiști, dar și pentru public. Acest program de la Wigmore Hall este un program extraordinar, care arată exact 30 de ani, de la începutul secolului XX din Paris. Începem și terminăm cu Debussy, cu Estampes și L'isle joyeuse (Insula veselă), iar între, pur și simplu, pictăm un tablou care arată exact cum era societatea Parisului în acei ani. Erau și femei și bărbați compozitori.


Sigur, mai ales noi, cei care suntem aici la Radio România Muzical și care transmitem multe dintre înregistrările realizate la Wigmore Hall ne dăm seama despre ce înseamnă să cânți la Wigmore Hall. Dar ce înseamnă pentru un pianist să fie acolo?

E o mare bucurie să mă reîntorc la Wigmore. Cred că este a șaptea apariție pe care o am acolo. Este o sală extraordinară. Pentru muzica de cameră, pentru recitaluri solo este templul nostru. Bineînțeles este o foarte mare responsabilitate și sunt emoții care nu pot fi descrise în cuvinte în momentul în care pășești pe acea scenă și știi că au fost ce mai mari interpreți, dar în același timp trebuie să uiți de toată treaba aceasta și să te gândești că faci muzică, că vrei să transmiți ceva extraordinar publicului, iar publicul este acolo ca să ne sprijine, ca să se bucure de muzică. Iar în ce privește sala și pianul, de ce-l numim templu? Pentru că este o atmosferă și o acustică a sălii extraordinară, care te lasă să șoptești, te lasă să iei absolut orice risc în ceea ce privește dinamica cântatului. Efectiv poți să-ți exprimi absolut orice gând. Așa că de-abia aștept să concertez din nou acolo.


Și, iată, pe lângă un recital este și lansarea discului tău, al treilea din seria Preludiilor. Există ceva special, pregătit acolo pentru public, cu ocazia lansării?

Da, avem o sesiune de autografe, iar după cu prietenii apropiați și cu cei de la casa de discuri avem o recepție foarte frumoasă, cu familie, prieteni și ne vom bucura de celebrarea câtorva luni din august până acum. Chiar a fost un maraton, aș putea spune, cu foarte, foarte multe concerte. Am avut bineînțeles și turneul mondial cu producția "Spărgătorul de nuci și cu mine", foarte multe debuturi, călătorii în întreaga lume, așa că va fi o celebrare frumoasă și, într-un fel, așa, un sentiment de recunoștință că am reușit așa un pas extraordinar și, într-un fel, vom da mulțumiri la toată lumea care a fost alături de mine.

Recitalul susținut de Alexandra Dariescu la Wigmore Hall începe la ora locală 11.30. Programul cuprinde Suita Stampe și piesa Insula veselă de Claude Debussy, Romanță, Pastorală, Impromptu, Larghetto și Vals lent de Germaine Tailleferre, Preludiu și Troix morceaux de Lili Boulanger, Trei preludii de Olivier Messiaen și Două preludii de Gabriel Faure.


Interviu realizat de Cristina Comandașu