Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ion Dorobanțu despre Festivalul Internațional de Chitară de la Timișoara

Publicat: vineri, 1 Martie 2019 , ora 13.58

Festivalul Internațional de Chitară de la Timișoara, organizat de filarmonica din municipiu, se desfășoară până vineri, 8 martie 2019. Programul cuprinde atât cursuri de măiestrie și conferințe, găzduite de Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, cât și recitaluri și concerte desfășurate la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, Reflektor Venue și Capcana. Mai multe detalii am aflat de la directorul artistic al festivalului, chitaristul Ion Dorobanțu

Începe ediția a IV-a a Festivalului Internațional de Chitară de la Timișoara, despre care am văzut că aduce o noutate față de anii trecuți, și anume o serie de evenimente intitulată Guitar Connections. Despre ce este vorba?

În această ediție, am lansat o serie de evenimente în colaborare cu chitariști din Szeged și Belgrad - din Ungaria și Serbia. Ne dorim să strângem legăturile și colaborarea cu chitariști din țările vecine.


Care vor fi protagoniștii acestei serii?

Din partea maghiară, din partea orașului Szeged, vor interpreta David Pavlovits și Pusztai Antal. David Pavlovits este chiar directorul festivalului de chitară din Szeged. Cei doi vor concerta luni, 4 martie, pe scena Sălii Capitol a Filarmonicii Banatul. Din partea orașului Belgrad, îi avem invitați pe Bosko Radojkovic, directorul festivalului din Belgrad, care va susține o conferință despre experiența sa în clădirea acestui festival. Iar în recital îl vom avea pe Bojan Ivanovski - un chitarist deosebit de talentat, foarte versatil, care va prezenta un show intitulat A Whole New World. Seara de duminică, 3 martie, când vor avea loc aceste recitaluri, se va încheia cu concertul grupului de blues Axis, care este un grup integrat româno-sârb. Chitaristul Silviu Dan Iliescu va cânta alături de doi dintre colegii săi din Serbia, din orașul Kladovo.


Ați structurat programul, așa cum ne-ați obișnuit din edițiile precedente, în două mari secțiuni - concerte și cursuri de măiestrie. Care ar fi câteva evenimente pe care ați vrea să le punctați acum?

Timișoara Guitar Day este o prezentare succintă, dar consistentă a câtorva dintre cele mai importante școli particulare de muzică ce au în conținutul lor chitară. De asemenea, avem o seară deosebită cu chitariști de blues ai Timișoarei pe scena Clubului Capcana. Iar în ce privește cursurile de măiestrie, având invitați atâția artiști de renume internațional, nu ratăm ocazia să ne întâlnim la lucru cu ei și, bineînțeles, să beneficieze elevii și studenții în urma acestor întâlniri. Un alt punct important al festivalului este concertul aniversar în care se vor interpreta două dintre concertele lui Leo Brouwer, compozitor cubanez. Anul acesta, chiar pe 8 martie, va împlini 80 de ani și-l vom celebra alături de Aniello Desiderio, care va interpreta Concierto de Lieja, și Thomas Müller-Pering - Concerto de Toronto, alături de Orchestra Filarmonicii Banatul din Timișoara dirijată de Ota Masane. Sigur, cel mai cunoscut nume dintre chitariștii pe care i-am invitat este Aniello Desiderio - chitarist italian și profesor de renume mondial, dar, bineînțeles, un alt mare pedagog - Thomas Müller-Pering. Alături de ei îi avem invitați pe Dale Kavanagh și Thomas Kirchhoff, adică Amadeus Guitar Duo. Încă un duo din România, un duo format dintr-un cuplu foarte tânăr și talentat - Dragoș Horghidan și Alexandra Petrișor; este vorba de Duo Kitharsis.

Sigur, jumătatea a doua a festivalului, de săptămâna viitoare, va avea un caracter preponderent clasic. Festivalul debutează cu genuri mai non-clasice, de fusion, blues și acoustic jazz.

Interviu realizat de Ana Diaconu