Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Tudy Zaharescu prezintă albumul 'Nopți cu lună-n București'

Publicat: vineri, 25 Ianuarie 2019 , ora 15.52

Percuționistul Tudy Zaharescu, membru al Big Bandului Radio, ne-a vorbit despre cel mai recent disc pe care l-a realizat, "Nopți cu lună-n București". Discul reprezintă primul volum dintr-o colecție intitulată "The Best Romanian Evergreen Songs". Interpretează vocalista Ana Mardare, Tudy Zaharescu și Orchestra Jazz & Soul Strings.


"The Best Romanian Evergreen Songs". Cum și când a luat naștere această idee?

Este un album care a luat naștere printr-o suferință și, iată-l, s-a transformat într-o bucurie. În urmă cu doi ani, solista care face parte din acest proiect și care este baza pe care am construit proiectul, a avut o tumoră cerebrală. A fost o dramă pentru toți. Apoi m-am gândit la ce melodii sunt cele mai bune, cele mai cunoscute, cele mai frumoase care au rezistat în primul rând probei timpului și pe unele dintre ele (pentră că acesta este doar începutul) am încercat să le punem pe acest album care deja este făcut.


Pe care l-ați intitulat "Nopți cu lună-n București".

În primul rând, "Nopți cu lună-n București" este compoziția regretatului dirijor Vasile Dinicu, pe care l-am cunoscut și am colaborat când eram copil; o melodie mai puțin cunoscută, dar deosebită, și e ca un omagiu adus meșterului, cum obișnuiam năi să-i spunem lui Sine Dinicu. Și, în același timp, cred că este și un omagiu adus Bucureștiului. Pe de altă parte, titlul în sine "Nopți cu lună-n București" te face, pentru o vreme, să te gândești la ceva mai romantic, te pune într-o dispoziție sufletească mai specială.


Cum ați realizat selecția de piese?

Selecția de piese n-a fost ușoară. "Să-mi cânți, cobzar", care face parte din album, mi-a fost rânduită de părintele Ciprian Grădinaru. După aceea, am început să mă gândesc. Am participat ani de zile, de când sunt baterist al Big Bandului Radio, la multe dintre festivalurile importante, care, din păcate, acum nu prea se mai fac - de creație, Mamaia, Cerbul de Aur - și cunoșteam melodiile care rezistă timpului. Și am plecat de la fiecare melodie care știam că a câștigat un festival, a plăcut oamenilor. A fost destul de greu, pentru că acestea sunt doar o parte, dar mi s-au părut cele mai sugestive.


În ce formă prezentați aceste piese, pentru că știm că este vorba de niște aranjamente?

Am plecat de la ideea că ceea ce este mai vechi este mai adevărat, iar ceea ce este mai adevărat este un început. Cred că de aici și atractivitatea specială a proiectului nostru. Lucrul bun din acest proiect este păstrarea și promovarea patrimoniului și a tradiției culturale, mai puțin cunoscut din păcate generației actuale. Sigur că, fiind vorba de așa perle componistice ale unor compozitori celebri, nu-mi puteam permite să fac așa... hai să facem și noi un album, mai scriu și eu muzică, mai scriu și colegii. Am făcut un efort deosebit și am apelat la un compozitor-aranjor american celebru, Doug Walter. El este cel care a pus semnătura pe majoritatea aranjamentelor. Ideea, care a fost? Să le prezentăm într-o formă contemporană, plăcută, de 2018, cu mici momente și de improvizație, dar păstrând spiritul și frumusețea anilor în care au fost făcute.


Vă invit să ne prezentați, în câteva cuvinte, muzicienii cu care ați colaborat pentru acest disc.

E vorba de secția ritmică, în care la pian a cântat Sorin Dragoș pentru melodiile 9 și 5, iar restul de acompaniament am avut norocul să-l am făcut de Doug Walter. La bas a fost Cătălin Răsvan, profesor la Universitate. Chitară - Jean Stoian. Apoi, discutăm de partea vocală - în majoritate făcută de solista Ana Mardare, iar la una dintre melodii, la "Singurătatea mea" (compoziția lui Horia Moculescu), este Nidia Moculescu. După aceea, există o partidă de strings, colegi de-ai noștri de la Radio, niște muzicieni grozavi cărora le mulțumesc pe această cale; este vorba, la vioară, de Bogdan Vuluță, Claudia Munteanu, Ștefan Barbu, Marius Bănică, Iulian Vuluță, Simona Neagu, Monica Neagu, la violă - Emanuel Vots, Cosmin Stângă și la violoncel - Bogdan Postolache, Răzvan Postolache. A fost o formulă mai specială, mai amplă. A mai participat și o parte din colegii mei de la Big Bandul Radio, secția de brass - Ciprian Parnică și Adrian Ștefănescu și Silviu Albei la trompetă. Și sigur, o partidă de instrumente de lemne: Iulia Mareș - oboi, Alexandru Nicolescu - flaut, Ștefan Petrescu - clarinet, Ozana Voicilă - fagot. Aceasta e doar o parte. Mai sunt muzicieni, e un proiect mai special ce a inclus în jur de 40 de artiști la realizare.


Ținând cont că este un prim volum, gândiți o continuare a acestui proiect?

Desigur. Nu am reușit să cuprind în această parte decât câteva dintre perlele componistice ale muzicii ușoare românești. Sper, cu ajutorul lui Dumnezeu, ca anul acesta, tot în această echipă, să reușim să continuăm cu volumul II. Cu siguranță va exista o continuare!


Interviu realizat de Ana Diaconu