Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Ladislau Horvath dirijează primul concert din 2019 al Orchestrei de Cameră Radio

Publicat: marți, 15 Ianuarie 2019 , ora 11.19

La Sala Radio are loc mâine, 16 ianuarie 2019, primul concert din acest an. Solistul Orchestrei de Cameră Radio va fi violonistul Alexandru Tomescu, iar programul serii este alcătuit integral din lucrări de Joseph Haydn. Conducerea muzicală va fi asigurată de Ladislau Horvath, care ne-a oferit mai multe detalii în interviul ce urmează. 

Dirijați primul concert din 2019, găzduit de Sala Radio. Ce înseamnă acest lucru pentru dumneavoastră?

Este o emoție deosebită și pentru faptul că este primul concert al Orchestrei de Cameră din noul an. În plus, este un concert comemorativ al unuia dintre cele mai mari genii ale istoriei muzicii, Joseph Haydn - creatorul simfonismului. De fapt, prin programul pe care l-am ales, am încercat să structurăm o evoluție stilistică a marelui maestru, cu Concertul în Do major pentru vioară ;i orchestră, care se apropie și de barocul italian, cu o uvertură în stil italian Sturm und Drang (foarte revoluționară pe vremea aceea) și una dintre ultimele simfonii londoneze, Ceasornicul, care este o capodoperă în absolut.


Nu este prima dată când concepeți programul în acest fel, de tip portret sau comemorativ. Cât de important credeți că este să reprezinți un concept unitar într-un concert?

Consider că întotdeauna trebuie să ai un fir roșu, muzicologic vorbind și stilistic vorbind, să aibă niște conexiuni lucrările între ele pentru că și publicul trăiește mai divers așa, în loc să aibă fel și fel de informații din baroc, din romantism, din secolul XX.  Întotdeauna am găsit această plăcere, să diferențiez același autor în etapele vieții sale, schimbarea stilistică pe care a realizat-o compozitorul.


Cum arată noul an pentru dumneavoastră?

Noul an arată în primul rând că voi fi bunic și asta este cea mai mare speranță. Am foarte multe proiecte. Am dirijat în noiembrie, la Cluj, Orchestra Academiei de Muzică și am făcut un proiect foarte frumos de curs de orchestră și, probabil, o să continuăm acest proiect, să facem câte ceva în fiecare anotimp. Pentru mine, relația cu tinerii este foarte importantă, pentru că îmi dau seama cât de multă nevoie au de cursurile de orchestră, să înțeleagă ce înseamnă să cânți în orchestră. Masterclass-urile la nivelul cel mai înalt sunt foarte importante, dar câți vor deveni soliști? Dacă unul reușește să-și găsească bucuria și în cântatul împreună într-o orchestră, cred că este un lucru foarte important.

Interviu realizat de Ana Diaconu