Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu maestrul Marin Cazacu

Publicat: joi, 10 Ianuarie 2019 , ora 11.40

În perioada 6-16 ianuarie, Orchestra Națională Simfonică va fi protagonista primului turneu în Statele Unite ale Americii. Cu acest pretext l-am invitat pe violoncelistul, profesorul, dar și managerul Centrului Național de Artă Tinerimea Română, maestrul Marin Cazacu.

Bun găsit, maestre.

Vă mulțumesc pentru invitație și bun găsit. Noi ne aflăm deja la jumătatea drumului, la Amsterdam, în drumul către Miami, acolo unde începe de fapt turneul nostru. Așa cum ați menționat, primul concert va avea loc în data de 6 ianuarie la Miami și trei concerte vor fi în Florida, Miami Palm Beach și Gainesville, după care cele două concerte, să spunem, considerate punctul culminant al turneului care vor avea loc la Lincoln Center din New York, unde Orchestra Națională Simfonică a României, dirijată de maestrul Cristian Măcelaru, va avea bucuria, pur și simplu, de a cânta alături de cel mai mare trompetist de jazz din lume. Este vorba de Wynton Marsalis. Mai mult decât atât, îi va fi prezentată în premieră mondială o compoziție a domniei sale, The jungle. Turneul continuă cu încă câteva concerte. Este vorba de Detroit, New Jersey și Washington. Solistul celorlalte concerte simfonice este tânărul violoncelist Andrei Ioniță, cel care a câștigat Concursul Piotr Ilici Ceaikovski din 2015. Iată că prezența noastră în Statele Unite este în luna ianuarie, deci 2019, debutează cu acest turneu de excepție pentru noi, în săli extrem de importante, pentru că, în afară de New York și celelalte săli sunt săli cu tradiție, în care muzica clasică se aude de la cele mai importante orchestre simfonice ale lumii.


Sunteți unul dintre cei care, să spunem așa, au sădit sămânța din care s-a născut practic acest ansamblu. Vă rog să ne vorbiți puțin despre Orchestra Națională Simfonică a României.

Orchestra Națională Simfonică a României este de fapt un fel de selecționată de fotbal, dar de data aceasta este vorba de muzică clasică. Cei mai buni muzicieni care au trecut în cadrul proiectelor orchestrelor naționale de tineret ale României și iată este o experiență de 10 ani în acest sens. Deci, cei mai buni tineri muzicieni care au treuct prin aceste proiecte se regăsesc în această orchestră și în acest proiect cu totul deosebit. Ei sunt așa cum se întâmplă și în cazul orchestrelor de tineret, selecționați sunt din toată țara, reprezintă la nivel național toate regiunile istorice ale României. Ei se regăsesc, nu e pentru prima oară de fapt când mergem într-un turneu, pentru că această orchestră a fost prezentă și într-un turneu de excepție în Franța, în Austria și iată, de data aceasta, în Statele Unite.


Spuneți-mi, cum s-a născut acest turneu în Statele Unite? Cum a venit acest proiect?

Cam toate turneele pe care le pregătesc și le pregătim prin Centrului Național de Artă Tinerimea Română încep cu trei ani în urmă. În 2015, la sfârșitul anului deja am avut contacte cu o agenție americană, organizatoare de concerte și de atunci a început acest proiect, cu gândul de a fi reprezentată o orchestră românească la cel mai înalt nivel, pe cele mai importante scene de concert din Statele Unite și mai ales, alături de un dirijor care face carieră, atât în Statele Unite, cât și în Europa. Este vorba de maestrul Cristian Măcelaru și ideea a fost acceptată și e chiar dorită și de organizatorii americani, pentru că nu li se întâmplă foarte des ca o orchestră din Estul Europei, în mod special, să fie prezentă pe scenă de concert din Statele Unite.


Maestre, în ceea ce vă privește, sunteți implicat, în calitate de artist, într-un eveniment ce va avea loc în America. Despre ce e vorba, vă rog să ne spuneți câteva cuvinte.

În această perioadă cât suntem în Statele Unite, când orchestra este într-o zi liberă, ansamblul Violoncelissimo, care în această perioadă va fi alcătuit din membrii orchestrei, violonceliștii din cadrul Orchestrei Naționale Simfonice a României, la care mă voi alătura și eu și încă doi instrumentiști din orchestră, e vorba de pianistul Iulian Ochescu și percuționistul Bogdan Pop, vom susține un concert - noi îl dorim să fie de excepție -, pentru că așa procedăm cu toate formulele camerale pe care le întâlnim la Anasamblul Violoncelissimo, la Washington, în Cosmos Club, una dintre cele mai frumoase clădiri istorice ale capitalei americane. Vom prezenta un program de muzică românească și universală, trecând și prin zona de clasic, divertisment, jazz și rock și cu această ocazie vom susține un concert și pentru Ziua Culturii Naționale. Este vorba de 15 ianuarie și vom aminti și de preluarea președinției a Consiliului Europei de către România.


În 16 ianuarie reîncepe stagiunea orchestrelor radio, de aici, de la Sala Radio. Sunteți unul dintre soliștii celei de-a doua părți a stagiunii. Ce veți interpreta alături de Orchestra Națională Radio?

Concertul din 22 februarie 2019, de la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio și maestrului Cristian Mandeal la pupitru, voi interpreta două lucrări care îmi sunt foarte dragi mie. Este vorba de o arie compusă de Piotr Ilici Ceaikovski. Este aria lui Lenski din opera Evgheni Oneghin, pe care am traunspus-o pentru violoncel și orchestră. Fac această specificare, pentru că este una dintre lucrările pe care mi-am dorit toată să le cânt, pentru că înainte de toate am vrut să devin cântăreț de operă, dar iată, visul de a deveni cântăreț nu s-a împlinit, dar s-a împlinit ideea de a cânta această lucrare de operă la violoncel și alături de această lucrare voi cânta una, de asemeni, dintre lucrările mele pe care le consider de suflet, Rapsodia ebraică, Schelomo, de Ernest Bloch.


Iată un program foarte interesant. Maestre, nu-mi rămâne decât să vă urez, în numele ascultătorilor Radio România Muzical succes, în foarte apropiatul turneu american, cu speranța că, încă o dată, cultura românească va fi apreciată cum se cuvine dincolo de hotare. Încă o dată, vă urez succes.

Și eu mulțumesc.

Interviu realizat de <b>Gabriel Marica</b>